Trpežne nizke trajnice za strešne vrtove

Sedum lydiumSedum lydiumKadar potrebujemo nizke blazinaste trajnice, s katerimi ne bo veliko dela, so vsekakor nepogrešljive razne homulice (Sedum). Zakaj prav one?
Najprej zato, ker potrebujejo za preživetje zelo malo zemlje, zelo malo vode in tudi zelo malo hranilnih snovi, Odporne so na zelo nizke temperature in tudi vetrovi jih ne prizadenejo. Mnoge med njimi oblikujejo goste nizke blazine, tudi hitro se razširjajoče, tako da hitro pokrijejo tla pod sabo in močno ovirajo rast plevelov, katerih semena prinese veter.

Med homulicami je veliko različnih vrst in sort. Tudi pri nas je možno v specializirani vrtnariji kupiti preko trideset vrst in sort, od tega najnižjih in najbolj trpežnih preko dvajset.
Sedum pokrit s snegomSedum pokrit s snegomSempervivumSempervivumMed njimi je veliko zimzelenih. Razlikujejo se med seboj tudi po barvi in strukturi listja, barvi in času cvetenja.
Te skromne trajnice se med seboj razlikujejo po mnogih morfoloških lastnostih in zato z njimi lahko oblikujemo tako umirjene, kot tudi bolj razgibane motive.

Kadar želimo bizarno oblikovane motive na površini ali v fiksnih plitvih posodah, kjer žge sonce in brije veter, pozimi pa pritisne hud mraz, so neprekosljivi netreski (Sempervivum).
SempervivumSempervivum SempervivumSempervivumZ njimi ni nikoli dolgčas. Zelo veliko različnih obstaja. Ob pogledih od blizu, nas vedno znova navdušujejo z neverjetno trpežnimi rozetami, ki so različno oblikovane in obarvane.
Različno velike, nekatere zelo zbite rasti, druge z razpotegnjeno rastočimi mladimi rozetami, nekatere gladke, druge kosmate, skozi letne čase spreminjajočih se barv, vse pa čisto nizke in neznansko potrpežljive.
Za dobro rast potrebujejo odcedno prst, kjer voda nikoli ne zastaja, to pa je tudi skoraj vse.

Če imamo pri oblikovanju strešnega vrta opravka z večjimi fiksnimi ali premičnimi posodami ali morda z globljo plastjo prsti in želimo zasaditi tudi višje rastje, še vedno marsikdaj uporabljamo rastline, ki niso občutljive na sušo.

Sedum spectabileSedum spectabileSedum spectabileSedum spectabileSedum telephiumSedum telephium

Med visokimi homulicami (Sedum telephium in Sedum spectabile) je kar nekaj sort, ki so zelo lepe, košate rasti in proti jeseni še bogato cvetoče, niso pa zahtevne kar se vlage tiče.
Prezimno trdne so tudi na območju vse Slovenije. Zimzelene sicer niso, so pa zato od pomladi do jeseni atraktivne. Če jih sadimo kakih 10 na kvadratni meter, bodo zelo hitro prekrile tla pod seboj in zatrle plevelno rastje. Če pa jih sadimo redkeje, se bodo sicer tudi razrasle, le nekoliko bomo morali biti od začetka pozorni na morebitne plevele in jih pravočasno zatreti.
Koeleria glauca med cvetenjemKoeleria glauca med cvetenjemFestuca glaucaFestuca glaucaFestuca amethystinaFestuca amethystina

Festuca scopariaFestuca scopariaTudi med okrasnimi travami je veliko takih, ki z gosto rastjo dobro kljubujejo plevelom.
Poleg tega dobro prenašajo z vodo skromno preskrbljena tla. Med nizkimi omenimo le kelerijo (Koeleria glauca), pa razne biljnice (Festuca glauca, festuca amethystina, Festuca scoparia).

Med visokimi, ki sicer zahtevajo nekoliko globlja tla, še vedno pa niso zahtevne za vlago v tleh, omenimo vsaj nekatere. Kosmatka (Eragrostis trichodes) je že nenadomestljiva, če iščemo drobnocvetne z zračno rastjo. Tudi nežna bodalica (Stipa tenuissima) in uniola (Uniola latifolia) zaslužita posebno pozornost s svojo kompaktno rastjo.

Eragrostis trichodesEragrostis trichodesStipa tenuissimaStipa tenuissimaUniola latifoliaUniola latifolia
Še veliko je dovolj trpežnih trajnic, uporabnih tudi za strešne vrtove. Pa o njih kdaj drugič kaj več.

www.trajnice.com

Jožica Golob-Klančič univ.dipl.ing.hort.