Ozelenjevanje streh

Ozelenjevanje streh - zelena terasaZadnjh nekaj let je ozelenjevanje streh v vzponu (veliko primerov v Evropi, Ameriki, Japonskem...), posebej v velikih mestih (poslovne, stanovanjske, industrijske stavbe) in tudi v stanovanjskih naseljih (hiše, garaže...).

»Zelena streha«, kot smo že v naših prvih prispevkih napisali, pozitivno vpliva na okolje in izboljšuje kvaliteto življenja. V sodelovanju s strokovnjaki (arhitekti, gradbeniki, proizvajalci strešnih izolacij, izvajalci, botaniki...) in investitorji nastaja nova podoba mest in naselj.

Ker vsi želimo, da bo ta podoba tudi kvaliteno narejena in estetsko usklajena bomo v tej strokovni prilogi govorili o rastlinah, katere so potrebne za ozelenjevanje streh in strešnih teras.

Poslovna stavba z zeleno streho

O zasaditvi »zelene strehe ali vrta« moramo dobro razmisliti (klimatski pogoji), ker so rastline v višjih legah izpostavljene različnim vremenskim vplivom. V lepem vremenu sončni žarki neusmiljeno žgejo rastline, ko je vreme vetrovno se rastline lahko poškodujejo (verjetno ker so neprimerno zaščitene, zasajene, nimajo dovolj močnih korenin...) ali v mrzlem zimskem vremenu pozebejo (neprimerno izbrane rastline za določeno podnebje).
Ne smemo misliti, da so to edine težave (pravilna izbira rastlin in pravilna zasaditev), ker pri »gradnji« strešnega vrta ali terase oz. ozelenitvi moramo imeti pravilno tehnično osposobljeno streho, da ne pride do neželjenih problemov (streha mora biti dovolj močna, da prenese vso predvideno težo, pravilno izolirana...).

Intenzivna ozelenitev strešne terase

Če imamo vse te pogoje »pod kontrolo« lahko začnemo z izbiro primernega substrata in rastlin. Ostane nam edino izbira za kakšen vrt oz. za kakšno ozelenitev  se bomo odločili:

  • ekstenzivno (manj obremenilna za streho in manj zahtevna za vzdrževanje)
  • intenzivno (bolj obremenilna za streho in bolj zahtevna za vzdrževanje)
  • prestavljivo (rastline v manjših in večjih posodah)