Kompostarna Humko v Podnartu

Otvoritev kompostarne Humko | na sliki župan občine Radovljica g. Ciril Globočnik (levo) in direktor podjetja Humko g. Tomaž Čufer pri rezanju traku.Uradna otvoritev in dnevi odprtih vrat edine kompostarne pri nas, ki prideluje uporabni kompost za vrtnarstvo. Prikaz (in dokaz) kako se nekatera podjetja, s pametnim vodenjem in vlaganjem v razvoj, ne ozirajo na krizo, iščejo rešitve in nova tržišča.

Ogromen kompleks podjetja Humko v Podnartu poleg kompostiranja (lastni substrati) ponuja tudi rešitve zasaditev (trate, drevsa, zelene strehe ...) in še nekaj posebnega - zasaditev na vertikalno »steno«. Takšna zelena »stena« je plod dolgotrajnega dela in raziskovanja.

 
Zeleno steno lahko postavite zunaj na vrtu, kjer vas ščiti od radovednih pogledov ali kot okras. Zasaditve so lahko različne od okrasnih rastlin (enoletnice ali trajnice), zelišč, sadnic jagod do zelenjave (različne vrste solat).

V spodnji galeriji je zunanja zelena stena podjetja Humko v Podnartu. Zasajena z različnimi rastlinami, da obiskovalci lažje dobijo predstavo katere rastline lahko uspevajo pri takšnemu načinu sajenja.

{gallery}Aktualno/humko_2011/stena_01{/gallery}

Zeleno steno lahko postavijo tudi v vašem stanovanju, poslovnem prostoru, velikih avlah (hotelov, bank, podjetij ...). Tako, poleg dekorativnega elementa, pridobite košček narave v zaprtem prostoru, ki vam zagotavlja prijetnejše bivanje (vlažnost, prečiščevanje zraka).

Filmček – obračalnik zemlje/komposta v akciji!

 

Različne rastline za zasaditev.

{gallery}Aktualno/humko_2011/rastline_01{/gallery}

Vertikalna zasaditev na fasado (podlaga je filc).

{gallery}Aktualno/humko_2011/stena_02{/gallery}

Kako lahko navaden kontejner spremeniti v zanimivost. Vertikalna zasaditev, podlaga filc. Streha v obliki črke S, priprava za zeleno streho.

{gallery}Aktualno/humko_2011/kontejner{/gallery}

Kompostiranje

{gallery}Aktualno/humko_2011/kompostiranje{/gallery}