Zelene fasade in protihrupne ograje

Notranja zelena stenaV podjetju Humko Bled so po desetih letih razvoja predstavili izpopolnjen kovinski panel za zelene fasade in protihrupne ograje ASCON-EKEN, namenjen vertikalnim ozelenitvam.

Panel je izdelan iz globoko vlečene pločevine, vroče galvaniziran in prašno lakiran. Obstaja tudi aluminijski in nerjaveči panel za specifične projekte.

Postopek montaže in vpenjanja je standardiziran, kar se razlikuje od večine obstoječih sistemov na trgu.

Sistem zelenih panelov vključuje različne debeline fasadne izolacije, hidroizolacijsko folijo, ogrevanje in hlajenje ovoja fasade in rastnega sloja s cirkulacijo podtalne vode, sistem namakanja in dreniranja z avtomatiko in je nam enjen za različne možnosti uporabe:

  • zelena stena na poslovnih in stanovanjskih zgradbah,
  • vertikalni zelenjavni vrt v urbanih naseljih, kjer primanjkuje vrtnih površin,
  • notranje zelene dekorativne stene,
  • zelene tapiserije kot dekoracija za notranjo ali zunanjo uporabo v zasebnih stanovanjih,
  • rastlinska protihrupna ograja,
  • rastlinska čistilna naprava.
  • zeleni reklamni displej.

Humko zelena stena - paneli ASCO-EKENHumko zelena stena - paneli ASCO-EKENHumko zelena stena - paneli ASCO-EKEN

Humko zelena stena - paneli ASCO-EKEN - princip montažePrednosti panela ASCO-EKEN so v tudi v enotnem izgledu fasade tudi, ko rastline čez zimo odvržejo liste, ali del rastlin propade oziroma se lastnik odloči, da ne bo več imel ali vzdrževal rastlin v panelih. Rastline rastejo na izbočenih površinah in niso vertikalno vraščene v panel, kar omogoča boljše preraščanje in odpornost proti lomljenju zaradi snega, ledu in vetra.
Konkurenčni izdelki na trgu so sestavljeni iz različnih vrst plastik ali s pritrjenim poliestrskim filcem na podlago, kar ne omogoča trajne in trdne zelene stene.

Funkcije zelenih sten še niso povsem uveljavljene, saj je aplikacija v arhitekturi še izredno redka. Potrebno je še dosti raziskav na področju uporabe pravih rastlin, načina vzdrževanja, prilagajanja ekstremnim klimatskim razmeram in drugim pogojem. Glavne prednosti zelenih sten se izražajo v zmanjševanju hrupa in prahu, izboljšanju mikroklime, psihološkem učinku na ljudi, možnosti pridelave najnujnejše zelenjave, začimb in dišavnic na neizkoriščenem vertikalnem prostoru urbanih naselij in še mnogo drugih učinkov, kot je možnost čiščenja vode skozi rastni substrat iz  ekspandiranih vulkanskih kamenin, privabljanje koristnih žuželk in ptic ter širjenje prijetnejših vonjav ob cvetenju določenih aromatskih rastlin.

Za predstavljeni panel vlada precejšnje zanimanje iz tujine, zato v podjetju pripravljajo orodje za večji panel, ki ga razvijajo s podjetjem Kogal Maribor, ki je specializirano za preoblikovanje pločevine.

Zelena stena - paneli ASCO-EKEN

Dosedanji razvoj je terjal dobrih 200.000 €, v naslednjem letu pa bo za začetek proizvodnje večjih panelov potrebnih vsaj še 1,5 mio €. V naslednjem letu bodo izvajali testiranja za različne kulture in vrste rastlin, način krmiljenja in obvladovanje namakanja, za kar so postavili testne površine v svoji tovarni v Podnartu, v kratkem pa bo postavljena zelena stena tudi na zgradbi kompostarne podjetja Kogal v Sladkem vrhu.

Tomaž Čufer