Prestavljiva ozelenitev ravnih streh in teras

Mediteranska oaza na strehiMediteranska oaza na strehi

Prestavljivi vrtovi ali »vrtovi v lončkih« na dvignjenih legah – strešnih terasah, strehah so ena od možnosti ozelenitve naših površin (lahko kombiniramo s ekstenzivno ali intenzivno zasaditvijo).

Primere prelepih italijanskih vrtov na strešnih terasah pozna večina, prijetna senca maditeranskih rastlin (oleandri, palme, agave, celo vinska trta ali kakšna druga vzpenjalka...) že stoletja v vročih poletnih časih nudijo zatočišče in ne samo to, s tako ureditvijo so grobo arhitektonsko obliko in okolje naredili bolj razgibano in prijetno.

To prijetnost so dosegli s premišljeno izbiro okrasnih posod v katere sadijo rastline, nekateri še vedno prisegajo na  keramične posode, drugi vse bolj na posode iz umetnih materijalov – lepega dizajna, zaradi lažjega prestavljanja, še vedno pa pogosto vidimo zasaditev v starih kamnitih koritih ali lesnih posodah.

Strešni senčni vrt z žaromStrešni senčni vrt z žaromKombinacija intenzivne in prestavljive ozelenitveKombinacija intenzivne in prestavljive ozelenitve

Palma v okrasni posodiPalma v okrasni posodiCitrusCitrusKontinentalna klima in njene klimatske razmere tudi dovoljujejo ozelenitev strehe ali strešnih teras po sistemu prestavljivih vrtov. Pravilno moramo izbirati rastline, katere sadimo v posode, ker so zime hladne in pogosto zmrzuje. Zato se odločamo za (grmovnice, drevesa, iglavce ali kakšne druge trajnice) rastline odporne proti mrazu.

Najprimernejše za posode so majhne ali srednje velike listopadne grmovnice (javor, oslez, okrasna japonska češnja, krčnica, hortenzija...), drevesa ali večje grmovnice  tudi uspevajo v posodah le če jim pogosto zvrha dodajamo zemljo, presajujemo in za omejevanje bujne rasti obrežemo korenine (obrezovanje korenin dreves in grmovnic naj opravi strokovnjak). Listnate grmovnice in drevesa zahtevajo redno obrezovanje »krošnje«, da ohranijo obliko in velikost.

OleanderOleander KalmiaKalmiaVrt v okrasnih posodahVrt v okrasnih posodahOkrasna posoda - cvetoča rastlinaOkrasna posoda - cvetoča rastlina

Za vzgojo v posodah so najprimernejši iglavci (veliko vrst pritlikavih iglavcev-juniperus chinensis/brin, pinus mungo/bor, thuja/klek...) vendar tiste vrste, ki počasneje rastejo. Ne zahtevajo veliko nege, sadimo jih posamezno v velike okrasne posode, manjše pa lahko v kombinaciji z enoletnicami ali čebulnicami.

Javorji v okrasnih posodahJavorji v okrasnih posodah Chamaecyparis obtusa Nana Gracillis - pritlikavi iglavecChamaecyparis obtusa Nana Gracillis - pritlikavi iglavec RododendronRododendronSkimmiaSkimmia

Čudovit pogled z ulice na ozelenjeno strehoČudovit pogled z ulice na ozelenjeno streho

Pri iglavcih in vednozelenih rastlinah (pušpan, rododendron, ligustrum, grmičasti jetičnik, skimija...) odstranimo suhe lesene dele in tiste veje (poganjke), ki kvarijo celotno obliko.

Če imamo dovolj prostora za normalno rast si lahko privoščimo zasaditev večjega drevesa ali iglavca, ki bo pritegnilo vso pozornost zaradi svoje razkošnosti.

»Zelene strehe bodočnosti«, kot je napisal Le Corbusier, so mogoče v nekaterih delih sveta, v mestih brez dreves in parkov, edini prostor, kjer bo razen sivine betona nekaj prijetnega za naše počutje. Bomo znali izkoristiti še to, zadnjo priložnost?!

 

Knjižnica - VancouverKnjižnica - Vancouver Poslovne stavbe z zelenimi strehamiPoslovne stavbe z zelenimi strehami

Uredništvo portala nastrehi.net