Intenzivna ozelenitev streh

Primer intenzivne ozelenitve ravne strehePrimer intenzivne ozelenitve ravne strehe

Intenzivna ozelenitev pred zasaditvijo potrebuje zahtevnejšo tehnično pripravo (glej strokovno prilogo »Zelena streha-življenski prostor za naravo« M. Gorjanc). Z druge strani, ko zadovoljimo vse pogoje za intenzivno ozelenitev, nam omogoča bolj bogato in raznovrstno zasaditev (grmovje, drevesa, cvetlične grede...) in postavitev vodnjakov, potk, višjih in nižjih pregrad (prepustnih - križni latnik) zaradi zaščite od vetra.

Pri intenzivni zasaditvi se lahko igramo z »oblikami«, imamo večjo možnos pri izbiri rastlin. Nekateri se celo odločijo za svoj poseben »stil«, recimo japonski vrt na strehi ali večji strešni terasi. Pri taki zasaditvi moramo paziti na kompleten izgled prostora katerega želimo imeti na koncu.

Uporabljati moramo naravne materijale (les, kamen, ploščice iz terakote...), ki se morajo harmonično dopolnjevati z rastlinami (palme, bambusi, okrasni pahljačasti javor...) in pohištvom (ratan, les), zelo pomemben detalj so tudi oblika in barva loncev in večjih posod v katere bomo zasadili rastline.

 Primer japonskega vrta s tipično vrtno svetilkoPrimer japonskega vrta s tipično vrtno svetilkoUreditev japonskega vrtaUreditev japonskega vrtaPrimer angleškega vrta s protivetrno pregradoPrimer angleškega vrta s protivetrno pregradoPrimer intenzivne ozelenitve strešne terasePrimer intenzivne ozelenitve strešne terase

JavorJavorCvetoča grmovnica z metuljemCvetoča grmovnica z metuljemPrimer angleške zasaditve strešnega vrtaPrimer angleške zasaditve strešnega vrtaTrava in Allium - drobnjakTrava in Allium - drobnjak

Nekaterim je bolj všeč sproščena zasaditev v stilu »podeželskega vrta«, katera deluje rahlo neurejeno (grmovnice, nekaj dreves in pisane cvetlične grede...) v kombinaciji z lesenimi pregradami, klopcami, vodnjaki (v letnem času za ptiče, čebele... zelo potrebna osvežitev).

Mediteranski stil zasaditve strešne teraseMediteranski stil zasaditve strešne terase Primer zasaditve strešne terasePrimer zasaditve strešne teraseDrugi prisegajo na »arhitektonske« oblike, strogo definirane potke, rastline v vrstah, oblikovane (pušpan) tako, da vsaka zase deluje kot celota (ni treba, da se dopolnjuje z drugimi rožami).

Arhitektonska oblika strešne zasaditveArhitektonska oblika strešne zasaditveAnglški stil intenzivne zasaditveAnglški stil intenzivne zasaditve

To so samo nekateri primeri, katere v tujini srečujemo kot primer intenzivnega ozelenjevanja streh ali strešnih teras (strešnih atrijev). Pri nas je ta proces na začetku vendar v večjih mestih že najdemo »pogumne« primere ozelenjevanja streh.