Zaščita pred hrupom

Zaščita pred hrupomVsak dan smo izpostavljeni hrupu, tako doma kot na delovnem mestu. V naših bivalnih prostorih hrup »premagujemo« z boljšimi okni, različnmi izolacijami...

Kako pa se rešiti hrupa na delovnem mestu, v pisarnah, različnih industrijskih obratih?

Na delovnem mestu preživimo večino svojega časa in če smo vsak dan izpostavljeni hrupu  bomo čez nekaj časa opazili, da na nas vpliva negativno. Te negativne posledice so najprej psihične, kasneje pa tudi fizične narave. Pojavljajo se stres, glavoboli, zaradi nezbranosti prihaja do delovnih nesreč, možna je delna ali popolna izguba sluha...

Kaj pa hrup v našem prostem času, v bazenih, rekreacijskih dvoranah, kjer igramo košarko, nogomet, telovadimo?

V našem prispevku vam podjetje DECIBEL Inženiring in SPONSOR Inženiring ponujata rešitve za zmanjševanje hrupa v našem bivalnem in delovnem okolju (letos so na sejmu DOM v Ljubljani predstavili svojo dejavnost – zaščito pred hrupom).

Uredništvo nastrehi.net

Zvok, hrup in ljudje

ZVOK je  človeku zaželjena in koristna informacija, z govorom se medsebojno sporazumevamo, z glasbo izražamo občutke in naša stanja, zvoki narave nam sporočajo dogajanje v naši okolici...
HRUP pa je zvok, ki v naravnem ali življenskem okolju vzbuja nemir, moti človeka in škoduje njegovemu zdravju in počutju ali škodljivo vpliva na okolje.

Stropni absorberji hrupa v industriji

Vir hrupa je vsak objekt ali naprava, katerega uporaba ali obratovanje povzročata v okolju stalen ali občasen hrup. Viri hrupa so tako industrijske in obrtne dejavnosti, gradbišča in gradbene dejavnosti, cestni in železniški promet, letališča, kakor tudi različne človeške aktivnosti v prostem času.

Prekomerna obremenitev s hrupom v človekovem bivalnem in delovnem okolju ima za posledico najprej zmanjšano slušno razumljivost pri medsebojnem sporazumevanju, občutek nelagodja in zmanjšano koncentracijo. V daljšem časovnem obdobju pa ima za posledico zmanjšano delovno sposobnost, stres, razne nevroze in delno ali popolno izgubo sluha.

Odločitev o načinu  protihrupne  zaščite je odvisna  od ravni (izvora) hrupa in njegove frekvenčne karakteristike, zato so meritve  hrupa vedno potrebne.  Bolje kot poznamo karakteristike vira hrupa, boljše rezultate  lahko dosežemo pri izvajanju protihrupne zaščite.

Akustične plošče ADP

Akustične plošče ADPGladke površine bivalnih prostorov (stene, stropi, tla) zvok v pretežni meri odbijajo. Zaradi tega je v prostorih z večjim številom zvočnih virov raven hrupa povišana. Posledica tega je akustično neugodje v prostoru, ki se kaže v zmanjšani govorni razločnosti oziroma poslabšani slišni razumljivosti. Absorpcijo hrupa in s tem znižanje splošne ravni hrupa v prostorih dosežemo z namestitvijo akustičnih plošč - absorberjev hrupa.

Pred namestitvijo akustičnih plošč v prostor izračunamo ali ocenimo:

 • akustične lastnosti p rostora
 • izmerimo odmevne čase
 • z akustičnim preračunom določimo znižanje ravni hrupa po namestitvi akustičnih plošč

Namen

Akustične plošče ADPAkustične plošče so kot absorberji hrupa primerne za namestitev na strop in/ali stene povsod tam, kjer je v enem prostoru več zvočnih virov.

Taki prostori so:

 • predavalnice, sejne sobe, učilnice, konferenčne dvorane, šole, knjižnjice
 • pisarne z večjim številom ljudi
 • RTV studii, tonske kabine, merilne  kabine, gluhe komore
 • telovadnice in športne dvorane, fitnes prostori, bazenski kompleksi, strelišča
 • kinodvorane, gledališča, kulturni domovi
 • hotelske avle, bančni in poštni prostori za delo s strankami
 • bivalni prostori, katerih stropi in stene so izdelani iz  gladkih gips kartonskih plošč
 • prostori z večjimi steklenimi površinami

  Izolacijske plošče

Izolacijske plošče

Osnovna ali dodatna zvočna izolacija predelnih sten in stropov v zgradbah (stanovanja, pisarne, drugi prostori).

Prednosti:

 • izboljšanje zvočne izolacije obstoječih pregradnih sten in stropov do +18 dB
 • dodatna toplotna izolacija
 • enostavna montaža
 • cenovno ugodna rešitev

 

DECIBEL Inženiring Aljoša Flander, udis