Mansarda

Mansarda | Foto: VELUXUrejeni prostori v mansardi so vse bolj popularni in cenjeni.

Zakaj le neki? V prejšnjih stoletjih se je mansarda uporabljala kot zasilni prostor za »nižji« sloj prebivalstva. Razvoj materialov, kot so izolacija, mavčne plošče, suhi estrihi, strešna okna in  vedenje o gradbeni fiziki je povzročilo, da so mansardni prostori enakovredni drugim prostorom v stavbi.

To je samo osnova, ki omogoča, da so prostori neposredno pod streho uporabni za bivanje ali delo. Odgovor o priljubljenosti pa leži nekje drugje. Investitorji so začeli upoštevati ideje in rešitve kreativnih projektantov, ki razmišljajo o prostoru, kot funkcionalni enoti, ki ustreza sodobnim zahtevam življenja.

Predvsem so pomembni razgled, svetloba in odprtost prostorov.

Primeri celotnega stanovanja v mansardi so že bolj premišljeni saj morajo prostori nuditi vse potrebne funkcije. Uporabniki zato stremijo k dobri izkoriščenosti prostorov in počutju v njih. Ob ustreznem oblikovanju se najde prostor za galerijo ali kotiček kamor se član družine umakne, ko to potrebuje. | Foto: VELUXMansardne prostore lahko delimo glede na osnovni namen uporabe:

  • v hiši so lahko zgoraj spalnice in prostori za mladino
  • celotno stanovanje v mansardi
  • ekskluzivni mansardni prostori (penthouse)
  • prostori za družinske in družabne dogodke ter prostori za starše v mansardi

Vsi ti prostori potrebujejo dovolj svetlobe, seveda spalnica manj kot mladinska soba, dnevni prostor in kuhinja več kot hodnik, če pa je prostor zelo odprt pa se svetloba preliva od kotička do kotička. Osnova za dobro počutje je tudi razgled preko nižjih ovir, kar pomeni da morajo biti okna vgrajena na takšni višini, da ima tudi sedeča oseba pogled na okolico.

Prvi primer, ko so v mansardi le spalnice in mladinske sobe je precej pogost in največkrat najmanj premišljen. Takšne mansardne prostore velikokrat uredimo brez, da bi izkoristili vse prednosti prostora pod streho.  Vse pogosteje graditelji ne dovolijo zidarju, da bi postavil več kot 3 ali največ 4 vrste zidakov visok parapetni zid. To kasneje omogoči vgradnjo oken na primerno višino, boljšo možnost osvetlitve in ustrezen izkoristek celotne kvadrature. Večjo pozornost moramo posvetiti otroškim sobam, ki hitreje kot si takrat predstavljamo, postanejo mladinske sobe – stičišče naših mladostnikov, ki se učijo, se obiskujejo, zabavajo. Vsakdo želi svojim otrokom najboljše, torej ne oklevajte v mansardno mladinsko sobo postaviti kakšno okno več. Razlika pri razvoju in pozitivnem dojemanju življenja je lahko opazna.

Primeri celotnega stanovanja v mansardi so že bolj premišljeni saj morajo prostori nuditi vse potrebne funkcije. Uporabniki zato stremijo k dobri izkoriščenosti prostorov in počutju v njih.

Ob ustreznem oblikovanju se najde prostor za galerijo ali kotiček kamor se član družine umakne, ko to potrebuje. V mansardnem stanovanju je še toliko bolj pomembno, da zagotovimo razgled in dovolj svetlobe. Z upoštevanjem osnovnih pravil so prostori v mansardi najsvetlejši tudi v deževnih ali kratkih dneh. Z okni v nivoju streh se pridobi mnogo več svetlobe, kot pa z okni v steni. S takšnim pristopom in nekaj osebnimi notami z družino oblikujemo naše gnezdo, ki se povsem razlikuje od drugih. In postane naš dom.

Enodružinska hiša, kjer je običajna razporeditev nekoliko obrnjena: v pritličju so kuhinja, jedilnica in otroške sobe, v mansardi pa dnevna soba in splanica staršev.  | Foto: VELUXBolj v tujini kot pri nas se pojavljajo ekskluzivna stanovanja v masardi, kjer imamo razgled preko mesta, odmaknjeni od vrveža ulice, a vendar v centru.

Mnogo je starejših hiš, ki imajo prazno razsežno podstrešje, ki se ob domiselnem načrtovanju spremeni v enkratno stanovanje s teraso, kopalnico v spalnici ali obratno, savno, fitnesom, galerijo in še marsičem, kar je na prvi pogled skrito. Vse podrobnosti in skrbnost so poudarjene v razkošju dnevne svetlobe, katere se ne da enakovredno nadomestiti s svetili. Lastniki pa se lahko odločijo svoj biser čuvati za sebe, vanj povabijo bolj izbrano družbo, nekateri pa nimajo zadržkov pokazati ga vsem prijateljem prijateljev.

Zanimive hiše nastajajo ob razmišljanju, da smo preko dneva čim več zunaj na vrtu, zvečer in v zimskih dneh pa to odprtost želimo prenesti v naš dom. Tako je posebna zasnova hiše, kjer so v pritličnem delu kuhinja, jedilnica in prostori za otroke, z dostopom na vrt, v mansardi pa najdemo velik prostor, kjer se dogajajo vsi družabni dogodki v večernem času. Takšen prostor se namreč  s strešnimi okni osvetli enkratno in to od slemena navzdol, kar daje poseben čar saj v drugih prostorih svetloba prihaja le s strani skozi okna v steni.

Skupno vsem tem mansardam je obilje svetlobe, neponovljiv razgled in s tem povezana svežina prostorov. Že današnji trend uporabe vedno več stekla nakazuje, da so za atraktivno osvetlitev prostorov veliko bolj primerna strešna okna kot frčade. Z njimi je mogoče dovesti neprimerljivo več svetlobe v prostore in to tam kjer jo potrebujemo.

Iz tega lahko povzamete, da s pred izvedbo in urejanjem mansarde posvetujte z arhitekti, zelo dobre nasvete o načrtovanju mansarde pa lahko dobite tudi pri proizvajalcih strešnih oken.

Iz svoje mansarde naredite največ kar lahko in ne popustite pred prvim domačim mojstrom, ki vam svetuje tako, da njemu najbolj ustreza.

Vojko Golmajer

Sponzor strokovnega prispevka je podjetje VELUX.

Velux