Učinkovita senčila za strešna okna

Senčilo se uporablja z notranje strani. Pozimi in v deževnih dneh, ko senčila ne uporabljamo, je neopazno spravljeno pod zgornjo kapo okenske obrobe.Za udobno življenje v mansardi potrebujemo naravno svetlobo, vendar je zelo pomembno, da lahko le-to kontroliramo.

Znani proizvajalci strešnih oken vam nudijo tudi prilegajoča se standardna senčila za njihova okna, katera so že tovarniško opremljena z nosili za senčila in je zato montaža zelo enostavna.

Proizvajalci nudijo široko paleto zunanjih in notranjih senčil.

Zunanja so izredno pomembna za zaščito pred pregrevanjem. Sončno toploto zaustavijo še preden dosežejo steklo in tako preprečijo pregrevanje. Senčilo je napeto na zunanji strani okna, nad steklom in zadržano toploto odda nazaj v ozračje. Narejeno je iz mrežastega sintetičnega materiala, ki omogoča nemoten pogled na okolico.

Senčilo se uporablja z notranje strani. Pozimi in v deževnih dneh, ko senčila ne uporabljamo, je neopazno spravljeno pod zgornjo kapo okenske obrobe. Druga vrsta zunanjega senčila je roleta podobna roletam za vertikalna okna, ki ne prepušča nobenega sevanja. Učinkovito ščiti pred vročino, hrupom iz ulice, vremenskimi vplivi ter pred vlomilci.

Spuščena roleta zagotavlja zasebnost, popolnoma zatemni prostor, zmanjšuje uhajanje toplote pozimi ter preprečuje nastanek rose na zunanji strani stekla.

Najnovejše žaluzije nimajo več standardnih vrvic, ampak je mehanizem skrit. Uravnavanje lamel poteka s premikanjem drsnika po stranskem vodilu.Najnovejše žaluzije nimajo več standardnih vrvic, ampak je mehanizem skrit. Uravnavanje lamel poteka s premikanjem drsnika po stranskem vodilu.


Notranja senčila so namenjena regulaciji vpada sončnih žarkov v prostor ter dekoraciji.

Večina proizvajalcev strešnih oken ponuja štiri vrste notranjih senčil. Osnovni je rolo, kateri je namenjen široki uporabi, saj je primeren za vsak prostor. Zagotavlja osnovno zaščito pred močno sončno svetlob in omogoča zasebnost. Zelo razširjena je tudi žaluzija, ki se od klasičnih razlikuje po stranskih vodilih. Z njimi lahko detajlno uravnavamo vpad sončnih žarkov na delovno površino, kuhinjski pult, študijsko mizo… Najnovejše žaluzije nimajo več standardnih vrvic, ampak je mehanizem skrit. Uravnavanje lamel poteka s premikanjem drsnika po stranskem vodilu. Žaluzije proizvajalce, ki pri katerih lamele ne nalagajo na vzdolžna vodila ter visijo v prostor so povsem ne primerne, saj ne morejo nadzorovati svetlobe.

Proizvajalci kvalitetnih senčil za strešna oken nudijo preko 100 barv in vzorcev vseh notranjih senčil.Proizvajalci kvalitetnih senčil za strešna oken nudijo preko 100 barv in vzorcev vseh notranjih senčil.


Posebej zanimivo je senčilo, ki prostor popolnoma zatemni, tudi v najmočnejšem soncu.

Zelo je primerno za spalnice in otroške sobe. Senčilo je na vodilih in zato ne prepušča svetlobe. Zunanja stran tekstila je metalizirana in še dodatno odbija sončne zrake nazaj ven. Na tržišče je nazadnje prišlo še plisirano senčilo. Tudi to je na vodilih, tekstil je delno prosojen in zato pretvarja direktne sončne žarke v kvalitetno razpršeno svetlobo. Senčilo je primerno za vse prostore še posebej pa za učilnice in delavne sobe. Proizvajalci kvalitetnih senčil za strešna oken nudijo preko 100 barv in vzorcev vseh notranjih senčil.

Izkazalo se je, da je zelo dobra kombinacija zunanjega mrežastega senčila in notranjega senčila, ki popolnoma zatemni prostor. S tema dvema prostor zelo učinkovito zaščitimo pred poletni pregrevanjem in uspešno zatemnimo, kadar potrebujemo ali želimo popolno temo. Dobra stran notranjih senčil je tudi ta, da lahko na eno okno montiramo tudi dve senčili, ki sta med seboj kompatibilni, recimo plisirano senčilo in senčilo za popolno zatemnitev prostora.

Hkratna vgradnja dveh senčil na okno  nam omogočaja regulirano uravnavanje svetlobe.Hkratna vgradnja dveh senčil na okno nam omogočaja regulirano uravnavanje svetlobe.

Novost je, da se vsa notranja in zunanja senčila dajo upravljat električno.

Za to moramo že v začetku vedeti kje želimo električno upravljanje in tam pripeljati vsaj 3 žilni električni kabel. Zelo je primerno za nedostopna okna, ki so visoko vgrajena. Hit zadnjega leta pa je baterijsko in celo solarno upravljanje, za primere, kjer nimamo v naprej pripravljenih električnih kablov. S tem se izognemo napeljevanju nove elektroinštalacije do oken.

Lara Romih, u.d.i.a.

 

Sponzor strokovnega prispevka je podjetje VELUX.

Velux