Varni pred udarom strele!

Sodobni strelovodi so skoraj neopazniSodobni strelovodi so skoraj neopazni

Strelovodi postajajo vse pomembnejši del zaščite objektov.

Posledica globalnega segrevanja ozračja je namreč tudi vse večje število neviht, ki jih spremljajo udari strel.
Ti fascinantni naravni pojavi pa lahko ogrozijo naše premoženje in naša življenja.

Strelovodne inštalacije

Prve strelovode so uporabili že davnega leta 1754. to so bili visoki kovinski drogovi, ki so jih namestili ob objektih, pozneje pa se je spreminjala predvsem oblika strelovodov, njihovo delovanje pa je ostajalo bolj ali manj enako.

Posledice udara strelePosledice udara streleUdar strele v objekt lahko poškoduje električne aparate, lahko pa povzroči tudi požar, ali druge mehanske poškodbe. Strelovod uspešno varuje pred udarom strele, zato strela varovanega objekta ne poškoduje, s tem pa nas strelovod obvaruje velike gmotne škode.

Tako kot  na drugih področjih tehnike, je bil tudi na področju strelovodnih inštalacij dosežen opazen napredek. Ta se kaže predvsem v mnogo bolj kakovostnih materialih, pa tudi v lepši, lažji in predvsem ustreznejši tehniki pritrjevanja vodnikov.

Materiali za strelovode

Sodoben strelovod je sestavljen iz vodnikov, ki ne rjavijo. Vodniki so lahko aluminijasti, bakreni ali iz nerjavečega jekla. Ti materiali so dobri prevodniki, zaradi česar se ob odaru strele v strelovod vodnik segreje bistveno manj, možnost poškodbe strelovodne inštalacije pa je zato mnogo manjša.

Pritrjevanje strelovoda

Pritrjevanje vodnikov na streho, zid in odtočne ceviPritrjevanje vodnikov na streho, zid in odto�ne ceviPritrjevanje vodnikov na streho ali na zid je danes mnogo boljše in manj opazno. Slednje na veselje mnogih kupcev pomeni, da trud arhitektov ni izničen, saj strelovoda skoraj ne vidimo. Ob tem pa je potrebno omeniti, da mora biti tehnika pritrjevanja odobrena s strani proizvajalca kritine. Pritrjevanje nosilcev ne sme poškodovati kritine, ali kako drugače zmanjševati njene funkcionalnosti, kar pomeni, da morajo biti nosilci prilagojeni posameznim vrstam kritine.

Prav tako mora biti ustrezno pritrjevanje vodnika na zid. Na trgu je danes mogoče dobiti nosilce, ki so celo barvno usklajeni s fasado in zato na njej ne izstopajo, kjer so nameščene odtočne cevi pa so lahko strelovodni vodniki s pomočjo cevnih objemk pritrjeni kar nanje. Tako se izognemo nepotrebnemu vrtanju fasade in izboljšamo podobo strelovoda.

Spajanje

Zaradi že omenjenega segrevanja strelovodne inštalacije je tudi spajanje vodnikov, ki povezujejo njene posamezne dele, iz bistveno boljšega materiala, zato je možno brez poškodb vzdržati tudi višje temperature.

Tak strelovod se ob udaru strele ne poškoduje in ga ni treba popravljati po vsakem udaru.

Ozemljitev strelovoda

Zabijanje ozemljitvene sondeZabijanje ozemljitvene sondeUstrezna ozemljitev strelovodne inštalacije je zelo pomembna, saj omogoča, da se strela v zemlji porazdeli čim manj škodljivo. Strelovodna inštalacija, katere ozemljitev je slaba, ali pa ozemljitve zaradi različnih vzrokov sploh nima, je lahko zelo nevarna!

Sodobni strelovodi imajo ozemljitev urejeno z nerjavečim vodnikom, kar onemogoča njeno propadanje zaradi rjavenja.

Kjer je okolica objektov že urejena, je moč ozemljitev izdelati tudi s pomočjo ozemljitvenih sond. Takšna ozemljitev ne zahteva razkopavanja okolice, potrebna so le manjša zemeljska dela, okolica ostane skoraj nedotaknjena. Opisane strelovodne inštalacije ustrezajo evropskim standardom o strelovodni zaščiti objektov, kar jim zagotavlja kakovost in primernost. Da pred udarom strele uspešno varuje naše premoženje in nenazadnje tudi naše življenje, pa mora biti strelovod kakovostno in strokovno nameščen, in tudi preizkušen z meritvami.

Janez Podlipnik, univ.dipl.inž.el.