SINTER - pojem kakovosti za strešno keramiko

Kaj je sinter strešna keramika?

Sinter tehnologija je izredno natančno voden proces žganja gline z ustrezno surovino (glino). Surovina se sagreje skoraj do točke tališča, tako da se strešniki še lahko oblikujejo. Vpijanje vode sinter izdelkov je manjše od treh odstotkov. Malo bolj segreta surovina z vpijanjem vode pod en odstotek se imenuje porcelanski gres oziroma granitogres. Če bi surovino še nekoliko bolj segreli, bi dobili steklo, ki vode ne vpija.

Kaj je klinker?

Klinker izdelki imajo lastnost vpijanja vode med tri in šest odstotki, zato se po obstojnosti proti mrazu ne morejo primerjati z granitogresi oziroma sinter izdelki.
Sinter izdelki so izredno odporni proti mrazu in prenesejo prek 400 ciklov zmrzovanja in odtaljevanja (od -20 do +20°C je en cikel). Za primerjavo: nekdanji JUS le 35 ciklov.

Visoka temperatura žganja še ni zagotovilo za kakovost izdelka, ki je odvisna tudi od mineraloške sestave – predvsem od razmerja silicijevega in aluminijevega oksida.

Znano je, da je odpornost ploščic proti zmrzali odvisna od vpojnosti vode, ki mora biti za zunanjo uporabo manj kot triodstotna. Vsi ostali izdelki, ki niso sinter (ploščice, strešniki) ne dosegajo tolikšne obstojnosti proti mrazu, kot jo prenesejo sinter izdelki. To potrjujejo pogoste reklamacije takih izdelkov, ki jih krovci dobro poznajo, a se kljub temu dobro prodajajo. Zato mora biti kupec pri izbiri strešnikov zelo pazljiv.

Zakaj trend v smeri kakovostnih sinter izdelkov?

Strešniki sinter zdržijo več generacij in jih ni mogoče primerjati z običajnimi strešniki. To pa pomeni, da sinter kakovost predstavlja tudi korak v smeri ekološke ozaveščenosti, saj uporaba teh izdelkov pomaga pri preprečevanju širjenja ozonske luknje.
Slovenski proizvajalci in trgovci za zdaj ne nudijo niti klinker niti sinter izdelkov. Predvidevamo sicer, da je to mogoče, zato bi bili kupci informacije o tem vsekakor veseli.

Pri nas nudi proizvodni program sinter strešnikov podjetje Lipa, Andrej Abrahamsberg s.p. iz Solkana. V programu imajo nemške izdelke koncerna Lafarge, ki se lahko pohvali z najstarejšo evropsko tradicijo izdelave strešnikov, saj so prve opekarne v Westfaliji v okolici Hannovra nastale že v sredini 13. stoletja (Heisterholz&BDK).

Navodilo kupcem!

Kupec, ki želi resnično kakovostne strešnike, naj izbere strešnike, ki so izdelani po sinter tehnologiji. Kakovost teh strešnikov potrjuje tudi dejstvo, da se na našem trgu prodajajo že 16 let, a v tem času ni bilo niti reklamacije niti poškodb.

Avtor prispevka: Andrej Abrahamsberg
ImageImage