Poškodbe streh v neurjih

Razbesnela nevihta – toča in veter!Razbesnela nevihta – toča in veter!

Zaradi klimatskih sprememb, doživljamo vse bolj pogosta neurja in povečano nevarnost različnih poškodb na objektih – strehah.

Močni vetrovi, padavine in toča predstavljajo za našo streho nevarnost pod določenimi pogoji:

 • Stara streha – večja nevarnost poškodb kritine
 • Slabo vzdrževana streha – neredni pregledi in popravila
 • Nekvalitetna kritina – naj bo na prvem mestu kvaliteta
 • Naklon strehe – pomembnost geografske lokacije
 • Neprofesionalno izvedena krovska dela – izbrati je treba preverjenega krovca

Stara nevzdrževana streha – večja nevarnost poškodb kritine

»Preparela«, dotrajana  kritina v takšnih neurjih, kot so bila v letu 2008 v Sloveniji, ne bo zdržala in lahko povzroči še večjo škodo na ostrešju, kot tudi na objektu samem. V preteklosti v Sloveniji nismo imeli težav z orkanskim vetrom in nismo navajeni, da »strehe letijo«. Hiše, gospodarska poslopja ali šole so v nekaj sekundah ostala brez streh in spet govorimo o velikanskih škodah. Nismo navajeni tudi na to, da toča v enem samem poletju uniči  tako veliko število streh na različnih koncih Slovenije.

Tudi novejše ampak nestrokovno izvedene strehe močen veter z lahkoto dvigne.Tudi novejše ampak nestrokovno izvedene strehe močen veter z lahkoto dvigne.

Toča je uničila streho hleva.Toča je uničila streho hleva.

Vremenski pojavi kot je orkanski veter, toča in poplave, katere smo spremljali po televiziji in, kateri so bili nekje daleč od naših krajev, so postali tudi naša stvarnost. Tudi mi se moramo vse bolj zavedati te stvarnosti in iskati rešitve, kako s pametnimi odločitvami obvarovati svoj dom oz. svojo streho.

Čas je, da razmislimo ali bo zamenjava stare in poškodovane strešne kritine večji strošek, kot uničeno osrešje ali celo uničeno imetje

v notranjosti objekta - zidovi, pohištvo, električni aparati, posušeno seno v hlevu ali delovna mesta, če voda zalije stroje v prizvodnih halah.

Slabo vzdrževana streha

Slabo vzdrževana streha, velika škoda - dotrajani in poškodovani strešniki ali poškodovane obrobe so vzrok zakaj zamaka v notranjost objekta. Pregled strehe (kritine, obrob okrog dimnikov, strešnih oken, anten ...) bi za vsakega lastnika objekta morala biti prioritetna naloga in to, po vsakem hudem neurju ali zimskem obdobju z veliko snega in nizkimi temperaturami. Prepuščanje vode v notranjost objekta povzroči poškodbe na ostrešju, les postane vlažen in ga napade lesna goba.

V primeru, da sami nismo sposobni pregledati streho, naj ta pregled opravi strokovnjak (krovec), kateri nam takoj lahko svetuje in odpravi pomankljivosti.

   Najbolj primeren čas za redni
   pregled in obnovo strehe je v jesenskem ali spomladanskem času.

Nekvalitetna kritina

Močen veter je uničil tudi to streho.Močen veter je uničil tudi to streho.

   Zamenjava strešne kritine je »velik zalogaj«, tako finančno kot organizacijsko.

   Pred nakupom strešne kritine se posvetujte s svojim krovcem, informacije zbirajte v specializiranih trgovinah s strešno kritino in strešnimi dodatki in se šele potem odločite za nakup. Zavedamo se, da pri tako velikem nakupu vsi iščemo »najbolj ugodno« ceno kritine in pogosto se zgodi, da je »cena pred kvaliteto«. Investitor se v tistem trenutku ne zaveda, da bo že njegov izbrani krovec imel velike težave pri polaganju nekvalitetne kritine in, da to v pomeni višjo ceno prekrivanja strehe.
   Povprečna življenska doba strešne kritine je med 20 do 30 let, odvisno od kvalitete kritine in vzdrževanja. Nekatere kakovostne opečne kritine in redno vzdrževanje strehe podaljšajo njeno življensko dobo. Veliko proizvajalcev strešnih kritin ponuja za svojo kritino tudi 50 let garancije - opečna kritina Creaton, jeklena kritina Gerard, jeklena kritina Metro Shingle, pločevinasta kritina FeRoof .... Vprašanje je koliko zaupati garancijam?

Ali ni boljša odločitev - nakup kvalitetne kritine?

Vedno bodimo pozorni na kvaliteto kritine, ker mora na naši strehi zdržati veliko let pod različnimi vremenskimi vplivi.

Naklon strehe

Strma streha v področjih z veliko snega omogoča lažji zdrs snega in razbremeni streho.Strma streha v področjih z veliko snega omogoča lažji zdrs snega in razbremeni streho.

Streha z naklonom – zaščita pred vlago in vetrom

V Sloveniji se pri izbiri oblike strehe še vedno ravnamo po tradiciji – geografski lokaciji. Na majhnem območju, katero zavzema Slovenija, je veliko različnih vremenskih vplivov, kateri določajo kakšno streho bomo imeli. Za območja z veliko padavinami je značilna strma streha zaradi lažjega odtekanja vode ali zdrsa snega. Kakšno škodo na strehi lahko povzročijo močni vetrovi v notranjosti in orkanske burje na primorskem? Tudi na veter ne smemo pozabiti, posebej zadnje čase in kako kaže se bomo s tem pojavom morali naučiti živeti tudi v prihodnosti. Zato pri gradnji nove strehe ali sanaciji ne pozabimo na pravilno načrtovanje, preverjanje varnosti konstrukcije in njenih delov, ter strokovno izvedbo.

Pomembnost naklona strehe postaja v našem času odločilna. Vse od prvih neurjih letos zasledimo, da so največje škode narejene na strehah z majhnim naklonom in velikih površin. Strehe z večjim naklonom so zaradi aerodinamike v prednosti, večji naklon pomeni, da se bo sila vetra »zlomila« na slemenu. Nižji naklon pomeni »nestabilnost« strehe in zaradi podtlaka lahko hitro »poleti« (Bernoullijev princip).

Vse več strokovnjakov opozarja na nestrokovno izvedena dela pri izdelavi strehe – samograditelji, ki brez nadzora opravljao dela in neprimerna (nekvalitetna) strešna kritina so nekateri od razlogov za poškodbe na strehah v letošnjih neurjih. Veliko več sredstev in stresnih situacij doživimo če na začetku »ne zastavimo« po pravilih gradbene stroke.

Neprofesionalno izvedena krovska in kleparska dela

Omenili smo, da neupoštevanje pravil pri gradnji strehe povzroča dodatne stroške investitorju, katere nastanejo zaradi:

 • Nestrokovnega polaganja strešne kritine – posledica je prodiranje vode
 • Neprimernega izolacijskega materiala – pride do kondenzcije
 • Nestrokovno vgrajene toplotne izolacije – izguba toplote, nastajanje plesni
 • Nepravilno vgrajene parne zapore – nepravilno tesnenje
 • Neustrezno in nepravilno nameščena sekundarna kritina - vlaga uničuje toplotno izolacijo
 • Nestrokovna izvedba finalnih del – kleparska dela

Da se izognemo napakam in kasneje še večjim problemom, razmislimo in izberimo strokovno pot za gradnjo naše strehe.

Želimo, da bi vaša streha zdržala v vseh vremenskih pogojih.

Uredništvo nastrehi.net