Sanacija in rekonstrukcija strehe

Projekt Drulovka - Zupanc - slika iz arhiva podjetja Tondach SlovenijaProjekt Drulovka - Zupanc - slika iz arhiva podjetja Tondach Slovenija

»Varuh« hiše – streha ima pomembno vlogo in sicer, da tudi v zgornjih oz. podstrešnih prostorih zadrži toploto, ko je zunaj neprijetno mrzlo. V poletnem času pričakujemo, da bo v teh istih prostorih prijetno sveže in bo naš počitek kvaliteten.

Težave se začnejo, ko opazimo nasproten učinek – v zimskem času ne moremo zagreti prostorov, ko dežuje opazimo vlago, v poletnem času je prevroče...  

Ko opazimo vse naštete probleme s popravilom strehe ne smemo odlašati, ker vsako odlašanje pomeni še večjo škodo na objektu. Začnemo se spraševati kako in kje začeti? Kako izbrati kvalitetnega izvajalca-krovca? Kakšni stroški nas pričakujejo?

Tisoče vprašanj si zastavljamo in če smo namenjeni »projekt« izvesti, razmislimo še o dveh možnostih: želimo sanacijo ali rekonstrukcijo strehe.

Že na začetku moramo ločiti pojma sanacija in rekonstrukcija. Sanacija strehe – je samo delno popravilo oz. zamenjava strešne kritine in po potrebi obnova lesene konstrukcije. Rekonstrukcija strehe – upošteva sanacijska dela in vse ostale posege, kot so sprememba strešne konstrukcije zaradi dograditve (pridobitev dodatnega strešnega prostora) ali enostavno želite spremeniti izgled strehe iz estetskih razlogov.

Sanacija Brdo pri Kranju  - slika iz arhiva podjetja Tondach SlovenijaSanacija Brdo pri Kranju - slika iz arhiva podjetja Tondach Slovenija

Za sanacijo in rekonstrukcijo strehe se običajno odločamo: pri dotrajanosti posameznih segmentov strehe (strešna konstrukcija, strešniki), ko želimo podstrešni prostor spremeniti v stanovanjski prostor, obstajajo tudi »estetski« razlogi in majhna popravila strehe (počeni strešniki, zamenjava žlebov...).
Ko ob pregledu podstrešja opazimo spremembe na lesenem delu strešne konstrukcije moramo takoj reagirati. Na les vplivajo različni vremenski pogoji (vlaga, voda, led izzovejo počasno trohnenje), insekti poškodujejo lesno konstrukcijo, sneg in led močno obremenijo strešno konstrukcijo ... Zelo pogosto moramo pregledovati les, zaščititi ga s premazi, zamenjati poškodovane dele ampak, če so poškodbe preobsežne se moramo odločiti za zamenjavo celotega ostrešja. V primeru, da je ostrešje »zdravo« in je kritino načel »zob časa«, se odločimo samo za zamenjavo kritine.

Rekonstrukcija strehe - slika ostrešjaRekonstrukcija strehe - slika ostrešja

Pri rekonstrukciji strehe, ko spreminjamo izgled celotne strehe (estetski razlogi) in  zaradi pridobitve dodatnega podstrešnega stanovanjskega prostora moramo pridobiti gradbeno dovoljenje.
Kakorkoli, kadar se odločimo za sanacijo strehe obrnimo se na strokovnjaka. Ta mora streho (ostrešje in kritino) pregledati in podati strokovno mnenje in šele takrat, ko izvemo prijetno ali neprijetno novico ukrepamo. Potreben je tehten premislek, ker, ko se spustimo v takšen poseg moramo vedeti kaj nas čaka. Ko smo dobili poročilo o stanju »naše« strehe, prosimo izbranega krovca ali krovce, da nam izdelajo predračun in obenem povprašamo o njihovih referencah. Moramo biti zelo previdni pri izbiri obrtnikov, razlike v kvaliteti dela in cenah so danes velike. Obdobje čakanja na predračun izkoristimo in pri prodajalcih strešnih kritin in dodatkov za streho povprašajmo o ceni strešnih kritin, njeni kvaliteti in vseh novostih na trgu. Morate vedeti, da se je v času ko ste (ali nekdo od vaših domačih) zadnjič menjali strešno kritino veliko tega spremenilo.

Akcija na strehi  - slika iz arhiva podjetja Tondach SlovenijaAkcija na strehi - slika iz arhiva podjetja Tondach Slovenija

Na tržišču se boste srečali s poplavo informacij o strešnih kritinah in vsega kar sodi zraven. Vsak prodajalec bo zagovaraj tisto kritino ali skupino kritin, katero prodaja. Tukaj se boste morali odločiti sami ali se kasneje posvetovati z izbranim obrtnikom.
Pri rekonstrukciji strehe boste potrebovali tudi urejeno gradbeno dovoljenje, katero dobite na vaši Upravni enoti. Za ureditev podstrešja v stanovanjsko enoto boste pridobili nov življenski prostor zato se še dodatno morate posvetovati s strokovnjaki. Bivalno podstrešje bo prijetno za bivanje edino takrat če je izolacija strehe pravilno narejena in kakovostna. Tukaj moramo upoštevati vse zunanje faktroje, kateri vplivajo na streho: sonce-mraz, veter, dež, sneg ...

Razmisliti moramo tudi o svetlobi v podstrešnem stanovanju/mansardi in o strešnih oknih (o tem smo že pisali, preberite si v naši rubriki Strokovni prispevki – Kako izdelati mansardo ).
V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj »konkretnih« proizvajalcev strešnih kritin, materialov za izolacijo in strešna okna.

Uredništvo nastrehi.net