Vrste strešnih kritin I

Opečne strešne kritine - z Jungmeier bobrovcem pokrita cerkev - rdeča engobaNa področju Slovenije so načini in uporaba vrste strešne kritine odvisni od podnebja (v preteklosti je bila pomembna lokalna prisotnost gradbenega materiala). Danes v modernem gradbeništvu nismo omejeni na »lokalne materiale« oz. kritino, ker v Sloveniji proizvajamo in uvažamo veliko različnih vrst strešnih kritin: opečno, kovinsko, betonsko, bitumensko, keramično...

Za katero se najpogosteje odločamo? Anketa na naši spletni strani je pokazala, da je še vedno najbolj zaupamo opečni kritini.

Pri izbiri strešne kritine moramo biti pozorni na veliko stvari: na trajnost, odpornost, način vgrajevanja, možnost popravila, naklon strehe, podnebje, estetiko - kako se kritina vklapa v okolje in na koncu moramo upoštevati tudi ceno kritine.
Prodajalci nam danes vsiljujejo različne vrste strešnih kritin in pri tem smo zelo zmedeni. Sprašujemo se kje dobiti »pravo« informacijo? Bojimo se, da ne naredimo napako, ker taka »napaka« drago stane. Želimo si streho za celo življenje, brez dodatnega popravljanja, obnavljanja...

V naslednjih vrsticah vam bomo na splošno opisali vrste strešnih kritin, njihove lastnosti, vam ostane, da se odločite za »ta pravo«.

Opečna strešna kritina

Opečna strešna kritina - primorski KorecImageNarejena iz naravnih materialov, iz naravne žgane gline. Opečna kritina je še vedno najbolj uporabljana kritina v Sloveniji. Geografska raznolikost Slovenije in njeni klimatski pogoji narekujejo uporabo različnih oblik strešnikov (veter, pogoste padavine sneg ali dež).

Mediteranska klima - zelo topla poletja, veter po zimi-burja, sezonske padavine... za te klimatske pogoje je najbolj primeren opečni strešnik KOREC. Strešnik kateri najbolj kljubuje poletnim vročinam, zimski burji. Njegov zanimiv, razgiban videz se lepo vklapa v mediteransko okolje.

Oblika tega strešnika je značilna, podobna je žlebu, kateri se na eni strani zožuje. V preteklosti smo poznali samo rdečo, opečnato barvo korca, danes se ga dobi v različnih barvah z različnimi posipi, kar naredi streho še bolj interesantno, lažje se prilagodi okolju.

Pogosto se ga uporablja za sanacijo objektov (zaščiteni, starejši objekti), kot tudi za prekrivanje stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Opečna strešna kritina - bobrovecImage»Klasična« lepota BOBROVCA krasi strehe mestnih, kot tudi vaških hiš. Enostaven dizajn, rahlo zaobljen, koničast, raven ali zarezni v različnih barvah se pogosto uporablja pri sanacijah starejših-zgodovinsko zaščitenih stavbah (muzeji, gradovi...), kakor tudi pri novejših gradnjah.

Ta kritina dopušča prekrivanje streh z večjim naklonom (enostavno-enojno prekrivanje 45° naklona, dvojno prekrivanje 30-60° naklona).

Razen prekrivanja strmih streh se  bobrovec uporablja za prekrivanje zahtevnejših oblik streh – kupol, žlot, grebenov...

Če želimo svojo streho narediti še bolj zanimivo uporabimo dodatne, okrasne elemente; slemenjake v obliki rozete, konice,...
Izbira je velika in če si  občasno ogeledamo strehe v naši okolici, opazimo, da je veliko streh prekritih prav z opečno kritino - bobrovcem.

Opečna strešna kritina - zareznikImageOPEČNI ZAREZNIK je še eden iz vrste naravnih strešnikov izdelanih iz naravnega materiala - gline. Tudi ta kritina omogoča pekrivanje streh z različnimi nakloni (najmanjši dopustni je 25°).

Uporabljajo ga, podobno kot bobrovec, za prekrivanje stanovanjskih in večjih objektov, pogosto tudi pri obnovi streh zgodovinsko zaščitenih stavb. Zareznik dobimo v različnih oblikah in barvah, odlikuje ga velika kakovost in majhna poraba.

Izdelan je s stransko zarezo, profilirano površino in majhnima luknjama (dobro tesni pred vdorom vode).

 

Opečna strešna kritina - SinterImageMed naravne kritine štejemo tudi visokokvalitetno SINTER strešno kritino-strešno keramiko. Dolga zgodovina, najstarejša evropska tradicija in kvaliteta nam omogočajo, da danes za prekrivanje streh uporabljamo tudi strešnik Sinter.

Zaradi posebne tehnologije izdelave končni uporabniki imajo »nad glavo« streho dolge življenske dobe. Sestavni elementi Sinter strešnika so podobni steklu steklu in skoraj ne vpijajo vodo, odporni so na zmrzovanje (vzdržijo prek 400 ciklov zmrzovanja in odtajevanja).

Če želite izvedeti še nekaj več o Sinter strešniku, preberite strokovni članek »Sinter-pojem kakovosti za strešno keramiko« na našem portalu.

Uredništvo nastrehi.net