Prvi strešniki

Strešniki starega RimaStrešniki starega Rima

Prve opečnate strešnike so začeli proizvajati Kitajci in to v Neolitiku (10.000 p.n.š.). V istem času so v Mezopotamiji in Egiptu delali podobne opečnate strešnike.

Antična Grčija in Rim sta prevzela izkušnje zgoraj navedenih narodov. Z določenimi izboljšavami so začeli proizvajati opečnate strešnike v svojih delavnicah (obstajalo je nekaj vrst strešnikov).

Tako izdelana strešna kritina se je polagala na leseno konstrukcijo. Kot zanimivost lahko omenimo, da so nekatere delavnice, ki so proizvajale strešnike, v strešnik odtisnile svoj znak (danes je ohranjenih še nekaj takšnih strešnikov v Splitu – Dioklecianov mavzolej).

Antični strešnikiAntični strešniki Streha prekrita s kamnitimi strešnikiStreha prekrita s kamnitimi strešniki

Razen opečih strešnikov moramo omeniti tudi kamnite (Mediteransko področje), kamen je bil v teh pokrajinah najbolj priročen material.

Kamnite strehe so bile prekrite z kamnitimi ploščami različnih dimenzij in debelin (stavbe so bile večinoma grajene iz kamna in težka streha statično ni predstavljala velikih problemov).

V notranjosti Slovenije so bile strehe pogosto prekrite s slamo (značilno za Prekmurje, Dravsko regijo), lesenimi skodlami (dolina Trente, Savinjsko-Kozjanska regija, Koroška), betoskimi špičaki (Gorenjska) in seveda povsod je bila prisotna tudi opečnata kritina (zareznik, bobrovec).

Streha prkrita s slamoStreha prkrita s slamo

Opeča kritina se je razširila po celi Evropi in Aziji. V 17 st. je iz Evrope z evropskimi izseljenci prišla tudi v Ameriko.
S spremembami v dizajnu, načinu proizvodnje... se je opečnati strešnik obdržal in ostal v uporabi do danes. Opečnati strešnik je ekološko neoporečen, ker je narejen iz naravnih materialov. Njegova trajnost je dolga – eni pravijo »za celo življenje«.

 

Prva industrijska proizvodnja strešne kritinePrva industrijska proizvodnja strešne kritineDanes v Sloveniji poznamo različne strešne kritine, ponudba je bogata, ker imamo veliko prodajalcev strešnih kritin (različnih kakovostnih razredov), kot tudi domače proizvajalce strešnih kritin.
Ampak, kaj se zgodi ko začnemo razmišljati o obnovi strehe ali ko gradimo novo hišo in potrebujemo informacije o kritini in izvajalcih?
Informacij je navidez zelo veliko (veliko je prodajalcev, izdelovalcev, kot tudi izvajalcev-krovcev) ampak te so razdrobljene in porabimo preveč časa, da pridemo do pravega odgovora. Obiščemo veliko trgovin s strešno kritino in se na različne načine »informiramo« o izvajalcih-krovcih.
Sodobna proizvodnja strešnikovSodobna proizvodnja strešnikovV naslednjih prilogah bomo predstavili večino strešnih kritin (za naše področje), njihove pomanjkljivosti in prednosti glede na vrsto materiala, vzdržljivost, obliko, način polaganja... Nekaj besed bomo namenili tudi izvajalcem-krovcem. Kako izbrati pravega »mojstra« krovca za svojo streho? Kako za »pravo« ceno zgraditi/obnoviti streho?
Če imate izkušnje glede obnove ali gradnje strehe (kritine, izvajalcev), dobre ali slabe, pišite nam ali pošljite fotografijo z veseljem bomo objavili vaš prispevek

Uredništvo nastrehi.net