Naravna strešna kritina – slama - slamnata streha

Novejša hiša, ki ima izredno lepo narejeno slamnato streho z lepo vidnimi okrasnimi zaključki na slemenu.

Začeli bomo s pravljico: Hudič in kmet sta se namreč dogovorila, da bosta tekmovala, kdo bo prej izdelal par čevljev kar na slamnati strehi.

»Zvolila sta si slamnato streho za delavnico. Hudič je hitel kolikor je mogel: vsakikrat, ko je prevertal, je vrgel šilo hitro iz rok. Ali šilo je drketalo po strehi na tla, tako da je mogel skoraj ponj hoditi.«

Jasno je, da je slamnata streha kot delavnica nekaj nemogočega in v tem smislu zgolj pravljična. Slamnata streha pa je v času, ko je pravljica zapisana, vsekakor resnična, saj so bile slamnate strehe na Slovenskem v 19 st. Še zelo pogoste zlast na gospodarskih poslopjih in še posebej na Krasu. Čeprav so tedaj v celinski Sloveniji že začeli postopno uvajati varnejše kritine, so celo v Kobaridu še do pričetka 1. Svetovne vojne prevladovale slamnate strehe.

Vir: Monika Kropej, Pravljica in stvarnost 1995, pravljica 4 »Hudič in kmetič«, 1868, Vipavsko

Slamnata streha kot naravni material ima odlične lastnosti, ki se potem pokažejo v kvaliteti bivanja – od uravnavanja vlažnosti, toplote (odlična izolacija, ki zagotavlja tople zime in prijetna poletja) do lepega, vizualnega zunanjega videza.

Continue Reading

Jungmeier – žgana glina, strešna kritina iz Straubinga

Naslovnica kataloga Jungmeier iz leta 1903

Tradicija in kvaliteta imata prihodnost

Na področju, kjer so že stari Rimljani žgali opeko, je leta 1867 Maximilian Jungmeier I. prevzel v Straubingu vpeljano opekarno ustanovljeno leta 1819/20 (omenjena je že leta 1798 v kroniki mesta Straubing kot mestna opekarna).

Leta 1880 je Maximilian Jungmeier I. zgradil prvo krožno peč (Hoffmann-ova peč) v Straubingu (omenjajo ga kot ustanovitelja proizvodnje strešne kritine), ki je od leta 1895/97 potekala v dveh velikih obratih. Od 1900 do 1917 leta je podjetje nato vodil Max Jungmeier II., aprila 1917 pa je podjetje prevzel Max Jungmeier III..

Continue Reading

Sturmfix sponka za strešnike

Sturmfix sponka za strešnike

Vremenske razmere v današnjem času so zelo spremenljive, oz. katastrofalne. Huda neurja z točo, orkanskim vetrom in sunki vetra, ki so sposobni ne samo odkriti nekaj strešnikov ampak tudi celo ostrešje in še kaj hujšega. Priča smo zadnjim dogodkom jeseni 2008.

Z vsemi takšnimi problemi so se strokovnjaki podjetja skupine Koramic iz Nemčije, že v letu 1950 začela ukvarjati, na kakšen način pritrditi strešnike in s tem zmanjšati možnost oz. minimalizirati škodo ob pojavih neurij. V preteklosti so se strešniki pritrjevali ali z žeblji, ali vijaki ali pa s posebnimi vetrnimi sponkami, ki pa so bile omejene na debelino letev in pa nerodne za pritrjevanje.

Continue Reading

Poškodbe streh v neurjih

Razbesnela nevihta – toča in veter!

Zaradi klimatskih sprememb, doživljamo vse bolj pogosta neurja in povečano nevarnost različnih poškodb na objektih – strehah.

Močni vetrovi, padavine in toča predstavljajo za našo streho nevarnost pod določenimi pogoji:

  • Stara streha – večja nevarnost poškodb kritine
  • Slabo vzdrževana streha – neredni pregledi in popravila
  • Nekvalitetna kritina – naj bo na prvem mestu kvaliteta
  • Naklon strehe – pomembnost geografske lokacije
  • Neprofesionalno izvedena krovska dela – izbrati je treba preverjenega krovca

Stara nevzdrževana streha – večja nevarnost poškodb kritine

»Preparela«, dotrajana  kritina v takšnih neurjih, kot so bila v letu 2008 v Sloveniji, ne bo zdržala in lahko povzroči še večjo škodo na ostrešju, kot tudi na objektu samem. V preteklosti v Sloveniji nismo imeli težav z orkanskim vetrom in nismo navajeni, da »strehe letijo«. Hiše, gospodarska poslopja ali šole so v nekaj sekundah ostala brez streh in spet govorimo o velikanskih škodah. Nismo navajeni tudi na to, da toča v enem samem poletju uniči  tako veliko število streh na različnih koncih Slovenije.

Continue Reading

Sanacija in rekonstrukcija strehe

Projekt Drulovka - Zupanc - slika iz arhiva podjetja Tondach Slovenija

»Varuh« hiše – streha ima pomembno vlogo in sicer, da tudi v zgornjih oz. podstrešnih prostorih zadrži toploto, ko je zunaj neprijetno mrzlo. V poletnem času pričakujemo, da bo v teh istih prostorih prijetno sveže in bo naš počitek kvaliteten.

Težave se začnejo, ko opazimo nasproten učinek – v zimskem času ne moremo zagreti prostorov, ko dežuje opazimo vlago, v poletnem času je prevroče...  

Continue Reading

Vrste strešnih kritin II

Z betosko strešno kritino krita streha

BETONSKA STREŠNA KRITINA

Mogoče po krivem obsojamo betonski strešnik kot »zelo težek« ali »pretežek« material za prekrivanje strehe. Izkušnje pravijo, da je enako ali celo manj težek v primerjavi z opečno kritino na m². Končna odločitev za katero kritino se bomo odločili ostaja na nas samih. Betonski strešnik ima tudi v Sloveniji že določeno tradicijo in je skozi leta postal priljubljen pri izbiri strešne kritine.

Danes je betonska strešna kritina kvalitetno izdelana in obarvana je celotna betonska masa, kar pomeni obstojnost barve.

Poznamo betonski zareznik (težka kritina obstojne barve, uprablja se pri različnih naklonih in ima v svoji ponudbi veliko dodatnih strešnih elementov) in betonski bobrovec (strešnik manjših dimenzij primeren za prekrivanje razgibanih streh).

Continue Reading

  • 1
  • 2