Sanacija azbestnih streh

Sanacija ostrešij z malim naklonom ter kritino, ki vsebije azbestSanacija ostrešij z malim naklonom ter kritino, ki vsebije azbest

Sanacija ostrešij z malim naklonom ter kritih s kritino, ki vsebije azbest

Na podlagi statisti─Źnih podatkov je  v Sloveniji kar nekaj objektov kritih s stre┼íno kritino, ki vsebuje azbestna vlakna.
Ste tudi vi lastnik objekta s streho ni┼żjega naklona?
Se odlo─Źate za sanacijo svoje strehe?

Kaj je azbest?

Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken. Odporen je na kislino, lu┼żila in visoko temperaturo. Zaradi omenjenih lastnosti, so ga v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeni┼ítvu. Pri izdelavi stre┼ínih plo┼í─Ź so ga prime┼íali cementu, kar mu je dalo pri relativno majhni debelini, dokaj veliko trdnost. Azbest, vezan na tak na─Źin se iz izdelkov ne spro┼í─Źa, razen ─Źe izdelek ni po┼íkodovan, dotrajan ali se ga obdeluje (┼żaga, vrta, re┼że, brusi).

Azbestna vlaknaAzbestna vlakna

Azbest ima vlaknato zgradbo. Vlakna se zelo rada lomijo v vzdol┼żni smeri, pri ─Źemer nastajajo tanj┼ía, iglam podobna vlakna. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo in so brez vonja jih lahko vdihavamo, ne da bi za to vedeli. Pri vdihavanju lahko pridejo vlakna globoko v plju─Źa in povzro─Źijo bolezni, kot so azbestoza in plju─Źni rak.

Med prvo izpostavljenostjo in pojavom znakov bolezni  lahko mine tudi 40 let. ┼Żivljenjska doba tak┼íne kritine je od 30 do 40 let. Slovenija je leta 1996 (Ur.l.RS ┼ít. 567/1996) uvedla prepoved  in promet z azbestnimi izdelki in s tem hkrati tudi zagotovila sredstva za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v ne azbestno. Dovoljena je le uporaba azbestnih izdelkov, ki so bili na dan 28.06.2001 ┼że v uporabi. Do kdaj morajo biti izdelki odstranjeni, slovenska zakonodaja ne dolo─Źa.

Kako pristopimo k sanaciji takšnega ostrešja?

Stara azbestna kritina (valovitke), ki jo je potrebno zamenjati - saniratiStara azbestna kritina (valovitke), ki jo je potrebno zamenjati - sanirati

Da se prepre─Źi, oziroma zmanj┼ía emisijo azbestnih vlaken v okolje, so predpisana obvezna ravnanja pri rekonstrukciji ali vzdr┼żevanju takih ostre┼íij (Ur.l.RS ┼ít. 72/01 in 41/04). Ta tudi pravi, da lahko dela manj┼íega obsega (povr┼íina ostre┼íja do 1000m┬▓) opravljamo brez dovoljenja za odstranitev azbesta. (6. ─Źlen pravilnika).
Preden se pri─Źne z odstranjevanjem azbestno cementnih plo┼í─Ź, se mora plo┼í─Źe pred delom z njimi ali pred premikanjem zmo─Źiti. Mo─Źenje se izvaja z razpr┼íevanjem ali ┼íkropljenjem, s pr┼íilci z nizkim pritiskom. Plo┼í─Źe se mora pri odstranjevanju dvigovati in ne izpuliti ali lomiti. Kavlje, ┼żeblje ali vijake s katerimi so plo┼í─Źe pritrjene, se mora odstraniti na na─Źin, da plo┼í─Ź pri tem ne po┼íkodujemo. Prav tako pri demonta┼żi plo┼í─Ź ne smemo rezati, vrtati ali brusiti. ─îe plo┼í─Ź ne moremo odstraniti brez uporabe orodja je pomembno, da se uporablja izklju─Źno ro─Źna orodja ali mehani─Źne pripomo─Źke z vgrajenimi HEPA filtri.

Spu┼í─Źanje azbestnih plo┼í─Ź s strahe s pomo─Źjo digalaSpu┼í─Źanje azbestnih plo┼í─Ź s strahe s pomo─Źjo digala

Plo┼í─Źe ne me─Źemo s strehe, na tla jih spu┼í─Źamo s primernim dvigalom. Plo┼í─Źe se na tleh ponovno omo─Źi, ter nato zlo┼żi v skladovnico na leseno paleto, ki jo nato nepropustno ovijemo s polietilensko folijo.

Deponiranje odpadne strešne kritine

Ustrezno demontirano in za transport pripravljeno odpadno stre┼íno kritino moramo tudi trajno, ustrezno deponirati na za to namenjenih odlagali┼í─Źih nevarnih odpadkov. V Sloveniji imamo 5 zbiralcev gradbenih odpadkov, ki imajo dovoljenje za zbiranje azbestno cementnih odpadkov in 18 zbiralcev, ki imajo izdana okoljevarstvena dovoljenja za odlaganje tovrstnih odpadkov. Pomembno pri sami oddaji je, da si pridobimo eviden─Źni list o ravnanju z odpadki, ki je dokazilo o oddaji azbestnih odpadkov zbiralcu.

Priprava podkonstrukcije

Pregled in priprava podkonstrukcijePregled in priprava podkonstrukcije

Po odkritju obstoje─Źe stre┼íne kritine je seveda potrebno preveriti stanje stre┼íne konstrukcije. Po┼íkodovane ali dotrajane nosilne elemente ostre┼íja zamenjamo. V dolo─Źenih primerih obstaja tudi mo┼żnost, da lahko novo stre┼íno kritino pokrijemo na obstoje─Źe letve prej┼ínje kritine. Ope─Źni stre┼íniki Tondach imajo glede na ┼íirok izbor oblik in dimenzij, mo┼żnost vgradnje na letvanje v razponu od 15 do 40 cm. Potrebno je samo preveriti ali ustreza naklon in razmik letev za dolo─Źen stre┼ínik. Kot primer navajamo stre┼ínik Norma, ki ima mo┼żnost vgrajevanja na naklon od 20┬░ naprej z razmikom letvanja od 33,5 - 39 cm ali stre┼ínik Landach Verschibeziegel od naklona 25┬░ naprej z razmikom letev 28 - 34cm. Vsekakor pa je priporo─Źljivo, da ko ┼że saniramo ostre┼íje izvedemo tudi prezra─Źevalni kanal. Pri ponovnem letvanju ostre┼íja posve─Źamo pozornost tudi morebitni izravnavi ostre┼íja zaradi povesov, ki so morebiti nastali z leti.

Stre┼íniki Tondach primerni za ni┼żje naklone strehStre┼íniki Tondach primerni za ni┼żje naklone streh

Te┼ża stre┼íne kritine

Polaganje stre┼ínikov na pravilno pripravljeno podkonstreukcijo, sekundarno kritino in prezra─Źevalni kanalPolaganje stre┼ínikov na pravilno pripravljeno podkonstreukcijo, sekundarno kritino in prezra─Źevalni kanal

Pogosto vpra┼íanje, ki se pojavlja investitorjem. Vedeti moramo, da koristno obte┼żbo stre┼íne konstrukcije predstavlja sama stre┼ína konstrukcija z lastno te┼żo, te┼ża toplotnih izolatorjev, finalnih oblog (mav─Źne plo┼í─Źe, razne lesene obloge), stre┼ína kritina in najve─Źji dele┼ż obte┼żbe, ki ga prispeva te┼ża snega.

Ve─Źina ostre┼íij tako brez te┼żav prenese za cca 20kg te┼żjo ope─Źno kritino od obstoje─Źe, vgrajene kritine. Pri izgradnji ostre┼íij se je v preteklih letih ve─Źinoma uporabljala dimenzija ┼íkarnikov (┼ípirovcev) 12/14cm, ki ob pravilni podpori s strani zidnih, vmesnih in slemenskih leg brez te┼żav prena┼íajo obte┼żbe, ki delujejo na ostre┼íje.

─îe vseeno obstaja dvom o nosilnosti ostre┼íja, se lahko o tem posvetujete z statikom, ki vam bo na podlagi ogleda izdelal stati─Źno presojo za va┼í objekt.

Izbira kritine

Slika s sejemske predstavitve na sejmu DOM - sanacija azbestnih strehSlika s sejemske predstavitve na sejmu DOM - sanacija azbestnih streh

Pomembno pri izbiri ustreznega stre┼ínika je predvsem naklon ostre┼íja. Pri ope─Źni kritini namre─Ź ve─Źina ljudi vedno pomisli na stre┼íino s precej strmim naklonom in rde─Źo barvo. Moderna tehnologija nam danes omogo─Źa zelo detajlno izdelavo stre┼ínikov, ki jih je mo┼żno vgrajevati na naklone od 15┬░ naprej. K temu pripomore tudi vgradnja sekundarnih kritin, ki nam dovoljujejo zmanj┼íanje minimalnih naklonov stre┼ínikov za dodatnih 5┬░.

Sulm Verschibeziegel, Carmen, Mulde Verschibezigel so stre┼íniki, ki so primerni za vgrajevanje na najni┼żje naklone (od 15┬░). Z minimalnim naklonom 20┬░ jim sledijo Norma, Wiener Norma, 25┬░ Fidelio, Landdach, Landdach Verscibeziegel, Strangfalz gepresst, Bobrovec. Od 30┬░ stopinj naprej pa lahko izbiramo med celotnim asortimentom ope─Źnih kritin TONDACH┬«.

Prezra─Źevalni kanal

Pravilna izvedba prezra─Źevalnega kanalaPravilna izvedba prezra─Źevalnega kanala

Pri izvedbi zra─Źnega kanala na obstoje─Źe ┼ípirovce najprej polo┼żimo sekundarno kritino, ki nam fizi─Źno lo─Źi podstreho od funkcionalnega dela ostre┼íja (kritine). Izvedba zra─Źnega kanala je obvezna pri ostre┼íjih, pod katerimi se nahajajo bivalni prostori (mansarda). Vi┼íina zra─Źnega kanala je pogojena z naklonom ostre┼íja in dol┼żino ┼íkarnikov. Dalj┼íi so ┼íkarniki (┼ípirovci) in manj┼íi naklon, ve─Źja mora biti vi┼íina prezra─Źevalnega kanala. V ve─Źini primerov ostre┼íij bo zadostovala vi┼íina 5 cm.

Sekundarna kritina

Sekundarne kritine, grebenski elementi, snegolovi in ostali strešni elementi Sekundarne kritine, grebenski elementi, snegolovi in ostali strešni elementi

Sekundarne kritine lo─Źimo glede na na─Źin in vrsto vgradnje. Tako lo─Źimo paronepropustne sekundarne kritine, ki jih vgrajujemo na neizkori┼í─Źena ostre┼íja in par

opropustne sekundarne kritine, ki se vgrajujejo na neizkori┼í─Źena ostre┼íja. Obvezno pa jih vgrajujemo na ostre┼íja z izkori┼í─Źenim podstre┼ínim prostorom. Glede na na─Źin vgradnje lo─Źimo sekundarne kritine za polaganje direktno na toplotno izolacijo (Tondach TUNING FOL-N) in sekundarne kritine za polaganje na podeskano podkonstrukcijo (TON

DACH TUNING FOL-K).

Zra─Źenje

Sekundarna kritina in zra─Źni kanalSekundarna kritina in zra─Źni kanal

Zelo pomemben dejavnik za pravilno funkcioniranje strehe in s tem tudi stre┼íne kritine je prezra─Źevanje. To pomeni, da bomo pod kritino zrak v kapnem predelu strehe dovajali, ter v najvi┼íjih to─Źkah strehe odvajali (zra─Źniki, sleme, greben). To v praksi, v ve─Źini primerov zagotovimo z zra─Źniki, ki poskrbijo za odvod zraka nekje v preseku cca 20-30cm┬▓/kom, kar je premalo. Tako moramo zagotoviti dodaten odvod zraka v slemenu in grebenu.

Pri tem dodajmo ┼íe nekaj osnov prezra─Źevanja. Kot osnovo smo povzeli predpis DIN 4108-3. Pri prezra─Źevanju govorimo o minimalnem preseku odprtin za dovod zraka, ki ne sme biti manj┼ía od 200cm┬▓/m1 ali 2ÔÇ░ kvadrature strehe za pas ┼íirine 1m v smeri kap-sleme, ter presek 0,5ÔÇ░ za odvod zraka v podro─Źju slemena.

Sleme in greben

Pravilna izvedba slemena z uporabo slemensko grebenskega traku z uporabo sponkPravilna izvedba slemena z uporabo slemensko grebenskega traku z uporabo sponk

Ta dva elementa strehe se pokrivata s slemenjaki in se nahajata na sti─Źi┼í─Źih najvi┼íjega dela stre┼ínega krila. Sleme v vodoravni liniji, greben v po┼íevni liniji. Slemenjake so v─Źasih na grebenih in slemenih polagali v malto (mokra monta┼ża). Malta je poskrbela, da veter slemenjakov ni pometal z strehe in da pod kritino ni nana┼íal prahu, listja, pr┼íi─Źa, ÔÇŽ Z uvedbo slemensko grebenskih trakov ali elementov, pa se je za─Źela pojavljati suhomonta┼żna vgradnja slemenjakov. Prezra─Źevalni trakovi so skupaj s sponkami za slemenjak nadomestili malto. Sponka, kot element za pritrjevanje, slemensko grebenski trak ali element, pa kot za┼í─Źita pred nanosom prahu,listja, pr┼íi─Źa ÔÇŽ

Z uporabo teh elementov smo pridobili mo┼żnost za dodatno odvajanje zraka v predelu slemen in grebenov. Pri izvedbi suhomonta┼żnega slemena je potrebno sam slemenjak privzdigniti od kritine za cca 10mm, kar lahko storimo z slemensko letvijo ali desko. Priporo─Źljiva je izvedba s slemensko desko, kajti le ta nam v zimskem ─Źasu prepre─Źuje prehod toplega zraka (ju┼żna stran strehe) na nasproti le┼że─Źo severno stran strehe in s tem tudi nastajanje ┼żledu. S tako vgrajenimi slemenjaki bomo poskrbeli za prezra─Źevanje ostre┼íja tudi v slemenu in grebenu (100-130cm┬▓/m1/ na stran slemena).

Ravni zaklju─Źek strehe

Ravni zaklju─Źek ostre┼íja lahko zaklju─Źimo z plo─Źevinasto obrobo ali z zaklju─Źnimi elementi, ki jim pravimo krajniki. Krajniki so prav tako kot ostali ope─Źni elementi stre┼íne kritine iz naravnega materiala, gline. Z njihovo vgradnjo dodamo strehi ┼íe en detajl, ki pove─Źa funkionalnost in polep┼ía vizualni izgled strehe. Prav tako se z njihovo vgradnjo izognemo nabiranju umazanije ali listja pri prehodu opeke na obrobo iz plo─Źevine. Kot prednost, pa lahko poudarimo tudi garancijo 33 let za vgrajene elemente in dolgo ┼żivljenjsko dobo 80-100 let.

Snegolovi

Snegolovi na strehiSnegolovi na strehi

Da nam sneg ne bi zapadel na strehe ne moremo prepre─Źiti. Kot dober gospodar pa lahko poskrbimo, da le ta ne bo padel s strehe in povzro─Źil materialno ┼íkodo ali celo po┼íkodoval mimoido─Źe. Na ostre┼íje imamo tako mo┼żnost vgraditi kovinske to─Źkovne snegolove. Ti so iz vro─Źe cinkane plo─Źevine, ter pra┼íno brizgani v izbrani barvi kritine. Posebej so prilagojeni vsakemu stre┼íniku tako, da silo snega prena┼íajo preko stre┼ínika na stre┼íno konstrukcijo na podro─Źjih, ki maksimalno zmanj┼íajo mo┼żnost loma stre┼ínikov pod ve─Źjimi obte┼żbami snega. Nekoliko manj poznana je izvedba za┼í─Źite pred zdrsom snega s snegolovnimi stre┼íniki. Snegolovni stre┼íniki so enake oblike kot osnovni stre┼ínik, vendar z dodanim snegolovnim nosom. Njihova prednost je v tem, da so v celoti izdelani iz naravnega materiala, gline in tako tudi barvo usklajeni z barvo kritine. Vgrajujejo se na stre┼íine z naklonom do 35┬░ (stiskani stre┼íniki) in 40┬░ (vle─Źeni stre┼íniki). Na ve─Źje naklone se vgrajujejo v kombinaciji s tra─Źnimi snegolovi. To─Źkovne snegolove vgrajujemo v drugi, na─Źeloma tudi tretji vrsti stre┼íne kritine, ter po preostalem delu stre┼íine glede na naklon in koli─Źino, sne┼żnih padavin (2 do 3,6 kom/m┬▓).

TONDACH TUNING

Pod tem imenom se skriva dodatni nekerami─Źni material, brez katerega si skoraj ne moremo predstavljati brezhibnega delovanje strehe. Nekaj elementov, kot so folije in snegolovi smo ┼że omenili. Priporo─Źa se uporaba razli─Źnih sponk za pritrjevanje slemenjakov in stre┼ínikov, za┼í─Źitne mre┼żice za prezra─Źevalne odprtine v kapu in slemenu.

Barve strešne kritine TONDACH

S pomo─Źjo moderne tehnologije je mogo─Źa proizvodnja stre┼ínikov v razli─Źnih barvah. Poznamo engobirane stre┼ínike, katerih zna─Źilnost so barvni odtenki brez sijaja (mat) in glazirane katerih zna─Źilnost je sijaj. Med engobami lahko izbirate med rde─Źo, antik, bakreno rjavo, temno rjavo, ─Źrno, skrilavo sivo, sivo, svetlo zeleno, temno zeleno in pe┼í─Źeno antik. Pri glazurah pa so na voljo zelena in modra v ve─Ź odtenkih, rjava, siva in bela. AMADEUS glazura daje mo┼żnost treh barv (rde─Źa, ─Źrna, natur). Engobe in glazure nam omogo─Źajo, da zunanjo podobo na┼íega objekta barvno uskladimo s streho, ki ji pogosto re─Źemo tudi peta fasada.

Kreditiranje okoljskih nalo┼żb ob─Źanov

Ekolo┼íki sklad Republike Slovenije, javni sklad, je v letu 2006 objavil javni razpis za kreditiranje okoljskih nalo┼żb ob─Źanov. Omogo─Źa kreditiranje sanacij oziroma nadome┼í─Źanja gradbenih odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi. Dodatne informacije dobite na Ekolo┼íkem skladu Republike Slovenije, javnem skladu, Tivolska cesta 30, 1000 Ljubljana tel. (01) 241-48-20 ali na spletni strani www.ekosklad.si.

 

Tondach Slovenija d.o.o., Boreci 49, 9242 Kri┼żevci pri Ljutomeru
Tel. 02 588 86 00, fax 02 588 86 50
Oddelek prodaje:
02 588 86 16
02 588 86 17
02 588 86 18
02 588 86 19
Tehni─Źno svetovanje:
Bo┼ítjan Kalamar Ta e-po┼ítni naslov je za┼í─Źiten proti smetenju. ─îe ga ┼żelite videti, omogo─Źite Javascript.
Toma┼ż Strehar Ta e-po┼ítni naslov je za┼í─Źiten proti smetenju. ─îe ga ┼żelite videti, omogo─Źite Javascript.
ali Ta e-po┼ítni naslov je za┼í─Źiten proti smetenju. ─îe ga ┼żelite videti, omogo─Źite Javascript.

Pod streho Tondach┬« je prijetno spoznanje, bila je dobra odlo─Źitev.

www.tondach.si
www.tondach.com

Nedelja, 30 Avgust 2015
banner_A-05_oglasevanje banner_A-05_prostor_oglas
banner_A-05_prostor_oglas banner_A-05_prostor_oglas
You are here:   DomovStrokovni prispevkiStrehe in stre┼íni elementiSanacija azbestnih streh