Vrste strešnih kritin I

Ope─Źne stre┼íne kritine - z Jungmeier bobrovcem pokrita cerkev - rde─Źa engobaOpe─Źne stre┼íne kritine - z Jungmeier bobrovcem pokrita cerkev - rde─Źa engobaNa podro─Źju Slovenije so na─Źini in uporaba vrste stre┼íne kritine odvisni od podnebja (v preteklosti je bila pomembna lokalna prisotnost gradbenega materiala). Danes v modernem gradbeni┼ítvu nismo omejeni na ┬╗lokalne materiale┬ź oz. kritino, ker v Sloveniji proizvajamo in uva┼żamo veliko razli─Źnih vrst stre┼ínih kritin: ope─Źno, kovinsko, betonsko, bitumensko, kerami─Źno...

Za katero se najpogosteje odlo─Źamo? Anketa na na┼íi spletni strani je pokazala, da je ┼íe vedno najbolj zaupamo ope─Źni kritini.

Pri izbiri stre┼íne kritine moramo biti pozorni na veliko stvari: na trajnost, odpornost, na─Źin vgrajevanja, mo┼żnost popravila, naklon strehe, podnebje, estetiko - kako se kritina vklapa v okolje in na koncu moramo upo┼ítevati tudi ceno kritine.
Prodajalci nam danes vsiljujejo razli─Źne vrste stre┼ínih kritin in pri tem smo zelo zmedeni. Spra┼íujemo se kje dobiti ┬╗pravo┬ź informacijo? Bojimo se, da ne naredimo napako, ker taka ┬╗napaka┬ź drago stane. ┼Żelimo si streho za celo ┼żivljenje, brez dodatnega popravljanja, obnavljanja...

V naslednjih vrsticah vam bomo na splo┼íno opisali vrste stre┼ínih kritin, njihove lastnosti, vam ostane, da se odlo─Źite za ┬╗ta pravo┬ź.

Ope─Źna stre┼ína kritina

Ope─Źna stre┼ína kritina - primorski KorecOpe─Źna stre┼ína kritina - primorski KorecNarejena iz naravnih materialov, iz naravne ┼żgane gline. Ope─Źna kritina je ┼íe vedno najbolj uporabljana kritina v Sloveniji. Geografska raznolikost Slovenije in njeni klimatski pogoji narekujejo uporabo razli─Źnih oblik stre┼ínikov (veter, pogoste padavine sneg ali de┼ż).

Mediteranska klima - zelo topla poletja, veter po zimi-burja, sezonske padavine... za te klimatske pogoje je najbolj primeren ope─Źni stre┼ínik KOREC. stre┼ínik kateri najbolj kljubuje poletnim vro─Źinam, zimski burji. Njegov zanimiv, razgiban videz se lepo vklapa v mediteransko okolje.

Oblika tega stre┼ínika je zna─Źilna, podobna je ┼żlebu, kateri se na eni strani zo┼żuje. V preteklosti smo poznali samo rde─Źo, ope─Źnato barvo korca, danes se ga dobi v razli─Źnih barvah z razli─Źnimi posipi, kar naredi streho ┼íe bolj interesantno, la┼żje se prilagodi okolju.

Pogosto se ga uporablja za sanacijo objektov (za┼í─Źiteni, starej┼íi objekti), kot tudi za prekrivanje stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Ope─Źna stre┼ína kritina - bobrovecOpe─Źna stre┼ína kritina - bobrovec┬╗Klasi─Źna┬ź lepota BOBROVCA krasi strehe mestnih, kot tudi va┼íkih hi┼í. Enostaven dizajn, rahlo zaobljen, koni─Źast, raven ali zarezni v razli─Źnih barvah se pogosto uporablja pri sanacijah starej┼íih-zgodovinsko za┼í─Źitenih stavbah (muzeji, gradovi...), kakor tudi pri novej┼íih gradnjah.

Ta kritina dopu┼í─Źa prekrivanje streh z ve─Źjim naklonom (enostavno-enojno prekrivanje 45┬░ naklona, dvojno prekrivanje 30-60┬░ naklona).

Razen prekrivanja strmih streh se  bobrovec uporablja za prekrivanje zahtevnej┼íih oblik streh ÔÇô kupol, ┼żlot, grebenov...

─îe ┼żelimo svojo streho narediti ┼íe bolj zanimivo uporabimo dodatne, okrasne elemente; slemenjake v obliki rozete, konice,...
Izbira je velika in ─Źe si  ob─Źasno ogeledamo strehe v na┼íi okolici, opazimo, da je veliko streh prekritih prav z ope─Źno kritino - bobrovcem.

Ope─Źna stre┼ína kritina - zareznikOpe─Źna stre┼ína kritina - zareznikOPE─îNI ZAREZNIK je ┼íe eden iz vrste naravnih stre┼ínikov izdelanih iz naravnega materiala - gline. Tudi ta kritina omogo─Źa pekrivanje streh z razli─Źnimi nakloni (najmanj┼íi dopustni je 25┬░).

Uporabljajo ga, podobno kot bobrovec, za prekrivanje stanovanjskih in ve─Źjih objektov, pogosto tudi pri obnovi streh zgodovinsko za┼í─Źitenih stavb. Zareznik dobimo v razli─Źnih oblikah in barvah, odlikuje ga velika kakovost in majhna poraba.

Izdelan je s stransko zarezo, profilirano površino in majhnima luknjama (dobro tesni pred vdorom vode).

 

Ope─Źna stre┼ína kritina - SinterOpe─Źna stre┼ína kritina - SinterMed naravne kritine ┼ítejemo tudi visokokvalitetno SINTER stre┼íno kritino-stre┼íno keramiko. Dolga zgodovina, najstarej┼ía evropska tradicija in kvaliteta nam omogo─Źajo, da danes za prekrivanje streh uporabljamo tudi stre┼ínik Sinter.

Zaradi posebne tehnologije izdelave kon─Źni uporabniki imajo ┬╗nad glavo┬ź streho dolge ┼żivljenske dobe. Sestavni elementi Sinter stre┼ínika so podobni steklu steklu in skoraj ne vpijajo vodo, odporni so na zmrzovanje (vzdr┼żijo prek 400 ciklov zmrzovanja in odtajevanja).

─îe ┼żelite izvedeti ┼íe nekaj ve─Ź o Sinter stre┼íniku, preberite strokovni ─Źlanek ┬╗Sinter-pojem kakovosti za stre┼íno keramiko┬ź na na┼íem portalu.

Uredništvo nastrehi.net
Nedelja, 30 Avgust 2015
banner_A-05_oglasevanje banner_A-05_prostor_oglas
banner_A-05_prostor_oglas banner_A-05_prostor_oglas
You are here:   DomovStrokovni prispevkiStrehe in stre┼íni elementiVrste stre┼ínih kritin I