Nekaj utrinkov s Sejma DOM 2012 – »Ključne rešitve«

Sodobni trendi – zelena gradnja in tehnologije, so letos še bolj povdarili pomembnost izrabe naravnih virov in »pametno« gradnjo (povdarek na izolaciji strehe in fasade).

Razlog je na dlani - cene energentov se iz meseca v mesec dražijo, kar posledično pomeni vse večje stroške za nas, stanujoče v hišah ali stanovanjih. V Sloveniji ne moremo govoriti o »odgovornosti« do čezmerne porabe energije za ogrevanje v zimskem času. Nimam občutka, da se večina zaveda zakaj so zneski na položnicah tako visoki. Rešitev niso delilniki toplote, ki so po nekem neznanem razlogu (ali znanem, ker so očitno bili pisani na kožo nekaterim izvajalcem) pristali na grelnih telesih (po domače radiatorjih) v večstanovanjskih objektih. Zakaj država ni obrnila scenarij in najprej poskrbela za »podporo« pri izolaciji fasad in streh, zamenjavi oken .... Namreč, stanovalci večstanovanjskih objektov plačujejo iz svojega žepa v rezervni sklad, ki se polni prepočasi (prepočasne so tudi obnove na objektih) in vsako leto ista pesem – visoki stroški ogrevanja oz. hlajenja.

Da se vrnemo dogajanju na Sejmu DOM. Za vse tiste, ki bodo gradili ali obnavljali so bila na voljo brezplačna svetovanja (Gradbeni inštitut ZRMK, projekt Ensvet) – načrtovanje energijsko učinkovite hiše, toplotna izolacija, racionalna raba energije ...