Vtisi s Sejma DOM 2007

Vtisi s sejma DOM 2007 - reportažaVtisi s sejma DOM 2007 - reportaža

Najbolj obiskan sejem v Ljubljani – Sejem DOM – je letos postregel z nekaterimi organizacijskimi novostmi: za boljšo orientacijo po sejmišču je poskrbel brezplačen sejemski katalog, hojnice med razstavnimi prostori so nekoliko širše, gostinska ponudba je svoj prostor našla pod streho in omogočila prijetno pitje jutrnje kavice in lačnim kulinarične specialitete prekmurske kuhinje.

Povdarili bi bolj aktivno delovanje na področju delavnic in posebej brezplačna predavanja in svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK.
Velik povdarek so podjetja namenila temam, kot je učinkovita izraba energije – gradnja nizkoenergijskih hiš, izkoriščanje obnovljivih virov energije, toplotna zaščita ... , kar v tujini že nekaj let aktivno prakticirajo (pospešena gradnja takšnih tipov hiš).

Tondach - tudi na sejmu na vrhu.Tondach - tudi na sejmu na vrhu.
Tondach - tudi na sejmu na vrhu.
To področje zanima tudi nas v uredništvu nastrehi.net. Pravilno izolirana streha (toplotno in zvočno) pripomore boljšemu počutju - izboljša mikroklimo, izguba toplote je zanemarljiva in zagotavlja boljšo zvočno zaščito (posebej v mansardnih prostorih). Veliko razstavljalcev je ponujalo rešitve in izolacijske materiale: Ravago, Eko produkt, Trimo, Ursa, Oben-auf, Fibran Nord, Zrno... Nekoliko manj povdarka je na sistemih hidroizolacije in ozelenjevanju ravnih in poševnih streh. Od vseh podjetij so se omenjene tematike dotaknila samo nekatera podjetja: Oben-auf (Bauder – sistemi za ozelenitev streh), Fragmat in Fibran.

Razstavni prostor podjetja Oben-Auf - Bauder - izolacija ravnih in poševnih streh z ozelenitvijoRazstavni prostor podjetja Oben-Auf - Bauder - izolacija ravnih in poševnih streh z ozelenitvijo
Razstavni prostor podjetja Oben-Auf - Bauder - izolacija ravnih in poševnih streh z ozelenitvijo
Posebej »bogato« so na letošnjem sejmu DOM zastopane strešne kritne, tako količinsko kot kakovostno. Večja podjetja so s svojimi velikimi  razstavnimi prostori kar tekmovala – od elegance (Tondach), prepoznavni stil (Roser) do klasične ureditve (Esal). Nekatera manjša podjetja/razstavljalci so domisleno in racionalno uporabila prostor, lahko pohvalimo podjetje Oben-auf, katero je na ta način pokazalo veliko – od kritine, strešnih dodatkov do sistema ozelenjevanja streh. Čeprav revolucionarnega dogajanja pri strešnih kritinah nismo zasledili smo z letošnjim sejmom, kar zadeva dogajanja okrog streh, zadovoljni in upamo, da bo ta pozitiven premik opogumil tudi ostale razstavljalce. Na letošnjem sejmu smo opazili še en pozitiven premik in ta se nanaša na bolj aktivno informiranje obisklovalcev s strani samih razstavljalcev - razstavni prostori niso bili prazni, zapuščeni in reklamni materiali niso osamljeno ležali na pultih in mizicah, kot je bilo opaziti kakšno leto nazaj.
Razstavni prostor podjetja ESALRazstavni prostor podjetja ESAL
Razstavni prostor podjetja ESAL
Edino kar bi na koncu izpostavili, kot majhno kritiko sejmišču, je preveč »šotor sistemov« z dvoriščne strani (uradna razlaga je, da so na ta način ugodili povečanemu povpraševanju razstavljalcev). Zato držimo za besedo novega župana in njegovo obljubo, da bo posodobitev sejmišča še naprej potekala zaradi njegove pomembnosti, tako za mesto Ljubljano kot za Slovenijo.

Lep pozdrav iz uredništva nastrehi.net